Fostul presedinte israelian si laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres, in varsta de 93 de ani, a fost spitalizat de urgenta marti seara, in apropiere de Tel Aviv, a fost plasat sub anestezie si asistenta respiratorie in urma unui accident vascular cerebral, a anuntat biroul sau intr-un comunicat, relateaza AFP.

"Fostul presedinte a fost spitalizat la Spitalul Tel-Hashomer in urma unui accident cerebral", a precizat biroul. Dupa ce a anuntat ca starea sa era "stabila" si ca era "constient", biroul lui Peres a raportat o "o schimbare in starea sa".

"Medicii sai au decis sa-l anestezieze si sa-l plaseze sub asistenta respiratorie pentru a facilita continuarea tratamentului. In cateva minute va fi supus unei scanari in vederea evaluarii mai precise a starii sale", a anuntat biroul, potrivit News.ro.

Publicatii israeliene au scris ca Peres se afla in stare grava.

Mass-media a trimis jurnalisti la fata locului, la Ramat Gan, in apropierede Tel Aviv. Tel-Hashomer este cel mai mare spital israelian.

Premierul Benjamin Netanyahu a reactionat rapid fata de vestea spitalizarii, care a avut loc in ziua semnarii, la Washington, in 1993, a primelor Acorduri de la Oslo. Peres a fost unul dintre artizanii acestora.

"Ii doresc fostului presedinte o insanatosire rapida. Shimon, te iubim, iar tot poporul spera sa te insanatosesti", a scris Netanyahu pe pagina de Facebook.

Netanyahu a discutat cu directorul spitalului si s-a informat despre starea lui Peres, au anuntat serviciile acestuia.

Mesaje de sustinere au inceput sa curga.

"Iti dorim, dragul nostru fost presedinte Shimon Peres, o insanatosire rapida, pentru ca sa poti sa-ti transmiti mesajul intelept", a scris intr-un tweet liderul opozitiei laburiste Isaac Herzog.

Peres s-a confruntat in ianuarie cu doua probleme cardiace in decurs de zece zile si a fost spitalizat in doua randuri.

GENERATIA PARINTILOR FONDATORI

Shimon Peres a fost spitalizat, pe 14 ianuarie, in urma unui accident cardiac considerat minor, dupa care i s-a pus un cateter in vederea largirii unei artere. El a fost externat dupa cinci zile. Insa a revenit din cauza unei aritmii cardiace.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Unul dintre artizanii Acordurilor de pace de la Oslo din 1993, Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1994, impreuna cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin si fostul presedinte palestinian Yasser Arafat. Ambii au decedat.

Ultimul om politic in viata care provine din generatia parintilor fondatori ai Israelului, Peres a fost ministru in numeroase guverne, a detinut in mai multe randuri functia de premier, iar apoi pe cea de presedinte al israelului, din 2007 si pana in 2014.

La varsta de 93 de ani el este deosebit de activ, prin intermediul Centrului Peres pentru Pace, care promoveaza coexistenta intre evrei si arabi.

Intre cele doua internari la spital, in ianuarie, el si-a afirmat vointa de a se "intoarce la lucru" si de a "continua sa serveasca tara noastra frumoasa pe care o iubesc".

Prezent pe scena politica de la crearea Israelului, in 1948, el a marturisit la un moment dat ca secretul longevitatii sale consta in a face gimnastica zilnic, a manca putin si a bea unul, doua pahare de vin.

Peres continua sa joace rolul de intelept al natiunii

Aceasta noua problema de sanatate are loc in contextul in care perspectivele solutionarii conflictului israeliano-palestinian, aflat mult timp in centrul preocuparilor sale, au fost rareori mai sumbre decat in prezent si in contextul in care ideea ca Acordurile de la Oslo sunt moarte castiga tot mai mult teren.
Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.