Ministrul Apararii din Coreea de Sud a declarat luni dimineata ca Phenianul este pregatit in orice moment sa testeze o noua bomba nucleara, la trei zile dupa ce regimul nord-coreean a lansat al cincilea si cel mai puternic test nuclear de pana in prezent, provocand un seism cu o magnitudine de 5,3 grade, transmite Reuters.

”Potrivit evaluarilor serviciilor de securitate sud-coreene si americane, regimul nord-coreean este deja pregatit pentru un nou test nuclear in zona Punggye-ri. Coreea de Nord are un tunel pentru efectuarea unui nou test nuclear”, a avertizat purtatorul de cuvant al ministrului Apararii, Moon Sang-gyun.

Anterior, Yonhap a relatat ca regimul nord-coreean a finalizat pregatirile privind efectuarea unui nou test nuclear, care ar putea sa aiba loc intr-un tunel nefolosit anterior din zona militara de testare.

Intre timp, diplomatii americani au sustinut ca ar putea sa lanseze o noua serie de sanctiuni unilaterale impotriva Coreei de Nord, dupa ultimul test nuclear. Insa, regimul nord-coreean a ridiculizat introducerea unor noi sanctiuni si a promis sa-si intareasca capacitatile nucleare.

De asemenea, armata americana a amanat cu o zi desfasurarea unor bombardiere B-1B pe teritoriul sud-coreean, ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile.

Regimul nord-coreean a anuntat vineri desfasurarea cu succes a ”detonarii unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. In schimb, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a denuntat testul nuclear si a sustinut ca va incepe elaborarea unei rezolutii, iar reprezentantii Statelor Unite, Frantei si Marii Britanii au cerut impunerea unor sanctiuni internationale aditioanale.

Nu este clar daca se va ajunge la un consens in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite privind implementarea unor noi sanctiuni, avand in vedere lipsa de sustinere pentru o noua rezolutie manifestata de catre China si Rusia. Mai mult, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat duminica ca este mai degraba nevoie de un raspuns creativ, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.