Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a reactionat joi noaptea fata de decretul anuntat de liderul separatist Evgheni Sevciuk privind lansarea procesului de aderare a Transnistriei la Rusia, care ar pune in aplicare rezultatele unui ”asa-numit referendum republican de la 17 septembrie 2006”, sustinand ca actul este unul nul si neavenit, transmite Moldpres.

Reprezentantii Biroului au catalogat actul drept unul nul, tocmai pentru ca a fost emis de catre o autoritate neconstitutionala in baza unui referendum care s-ar fi desfasurat ilegal in urma cu aproape un deceniu pe teritoriul Republicii Moldova.

Biroul pentru Reintegrare de la Chisinau si-a exprimat regretul pentru ca un asemenea act submineaza eforturile depuse de catre autoritatile moldovenesti si partenerii internationali in procesul de negocieri cu formatul ”5+2”, care sunt menite sa gaseasca o solutie viabila privind problema transnistriana. O solutie viabila ar trebui sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Republici Moldova, in timp ce un statut juridic este elaborat pentru Transnistria.

Insa, autoritatile moldovenesti precizeaza ca actiunea liderului separatist merita blamata in conditiile relansarii negocierilor privind reglementarea problemei transnistriana.

De asemenea, reprezentantii Biroului pentru Reintegrare au facut un apel catre partenerii internationali implicati in negocieri pentru a lua atitudine fata de decretul emis de catre Evgheni Sevciuk. In acest sens, luarea unei atitudini ar duce la evitarea aparitiei unor noi tensiuni in estul Europei.

Anterior, premierul moldovean Pavel Filip a catalogat decretul liderului separatist drept o actiune electorala si populista.

Liderul Evgheni Sevciuk a semnat joi un decret care pune in aplicare rezultatul unui referendum nerecunoscut de la 17 septembrie 2006, atunci cand 97% dintre locuitorii regiunii au votat pentru alipirea la Rusia. Insa, consultarea populara nu a fost recunoscuta de nicio institutie internationala.

O asemenea masura ar reprezenta primul pas catre aderarea regiunii separatiste la Federatia Rusa. De asemenea, decretul semnat de liderul separatist mai prevede si ajustarea legislatiei transnistrene la cea ruseasca.

Citeste si:
Barroso: Semnarea Acordului de Asociere intre UE si R. Moldova nu...
Barroso: Semnarea Acordului...

Regiunea Transnistria si-a proclamat "independenta" fata de Republica Moldova in anii '90, in urma unui razboi sangeros, care s-a soldat cu aproximativ 1.500 de morti. Insa, regiunea reparatista nu este recunoscuta de comunitatea internationala, inclusiv Moscova.

Rusia a desfasurat trupe in zona: este vorba de circa 1.300 de militari, dintre care 350 fac parte din trupe de mentinerea pacii, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.