Regimul nord-coreean a anuntat vineri dimineata desfasurarea cu succes a ”detonarii unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. Anuntul vine dupa ce reprezentantii guvernamentali sud-coreeni si japonezi au acuzat desfasurarea celui mai puternic test nuclear nord-coreean de pana in prezent, ca urmare a detectarii unui seism cu magnitudinea de 5,3 grade in apropierea zonei de testare din Punggye-ri, transmite Al Jazeera.

Intre timp, presedintele sud-coreean a sustinut ca este vorba de o actiune de autodistrugere, iar liderul Kim Jong-un da dovada de o inconstienta cu adevarat maniaca.

Analistii japonezi au precizat ca magnitudinea de 5,3 grade sugereaza testarea unei bombe cu hidrogen, dar si cea mai puternica explozie obtinuta pana in acest moment de catre regimul nord-coreean.

Agentiile meteorologice chineze, europene si americane au anuntat ca seismul de 5,3 grade a fost inregistrat in jurul orei locale 9.30 (3.30 ora Romaniei).

”Astazi in jurul orei 9.30... am detectat un seism produs in mod artificial in regiunea nord-coreeana Punggye-ri si analizam in acest moment posibilitatea unui test nuclear”, a anuntat Seful de Stat Major din Coreea de Sud.

Analistii chinezi au precizat ca seismul inregistrat este cel mai probabil o explozie, in vreme ce ministerul Mediului a lansat de urgenta o operatiune pentru monitorizarea radiatiilor de-a lungul frontierei nord-coreene.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus ca un asemenea test nuclear nu poate sa fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Doua avioane militare japoneze au fost trimise pentru a inregistra nivelul radiatiilor din apropierea tarmurilor nord-coreene.
Anterior, Coreea de Nord a efectuat in luna ianuarie un al patrulea test nuclear, care a rezultat in implementarea unor sanctiuni dure din partea Natiunilor Unite si a Chinei.

Obama sustine ca actiunile provocatoare ale regimului nord-coreean vor avea consecinte

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat vineri dimineata ca actiunile provocatoare ale regimului nord-coreean vor avea consecinte grave. Reactia presedintelui american vine dupa ce Phenianul a anuntat desfasurarea cu succes a celui de-al cincilea si cel mai puternic test nuclear de pana in prezent, scrie Reuters.

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

De asemenea, purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale a precizat ca Barack Obama a fost informat la bordul Air Force One cu privire la activitatea seismica din apropierea zonei militare de testare de la Punggye-ri, care a fost provocata de catre explozia unei bombe nucleare.

Liderul american si-a reafirmat sustinerea pentru mentinerea securitatii aliatilor asiatici, precizeaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.