Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, spune ca tara pe care o reprezinta este una europeana, care va respecta valorile europene chiar daca nu va fi membra a Uniunii Europene, precizand ca si UE are nevoie de Turcia.

“Turcia este o tara europeana. Chiar daca va fi sau nu va fi membra a Uniunii Europene, ea va respecta valorile europene si se va purta precum o tara europeana. Aceasta criza a refugiatilor care este in discutie de aproximativ cinci ani arata ca in mod clar si Uniunea Europeana are nevoie de Turcia. Daca v-as mentiona faptul ca 60 la suta din acesti refugiati sirieni sunt, in acest moment, pe teritoriul Turciei sunt sigur ca ati intelege mai bine afirmatia mea anterioara”, a declarat demnitarul turc, intr-o conferinta sustinuta, joi seara, la Mamaia.

El a mai spus ca doreste sa se termine cu calomniile care sunt aduse Turciei deoarece este un stat de drept si tot ceea ce face este in mod transparent. El a mentionat ca instituirea starii de urgenta nu afecteaza economia si viata de zi cu zi a cetatenilor, ci doar persoanele care au legaturi cu organizatia care a avut tentativa de lovitura de stat din luna iulie. Veysi Kaynak spune ca instituirea starii de urgenta a fost luata si de alte state europene, chiar de Franta dupa atentatul de la Paris.

Viceprim-ministrul Turciei a mentionat ca dupa tentativa de lovitura de stat au fost luate mai multe masuri.

“Dupa ce am vazut ce numerosi sunt membrii organizatiei care a incercat tentativa de puci, am incercat sa facem mici schimbari. Una dintre aceste schimbari a fost ca perioada de arest sa creasca de la patru zile la 30 de zile. O alta masura pe care am luat-o a fost ca intrevederile intre cei care sunt acuzati si avocati sa fie inregistrate. S-a mai luat o masura in ceea ce priveste confiscarea averilor celor care au participat la tentativa de puci in ideea de a-I proteja de fapt pentru ca daca ei vor fi declarati nevinovati vor primi totul inapoi”, a spus Veysi Kaynak.

El a precizat ca nu au existat reactii din partea unor state din Occident dupa tentativa de lovitura de stat.

“Cu tristete as dori sa mentionez ca ceea ce s-a intamplat in Turcia, tentativa de puci, nu a avut parte, din pacate, de reactii din partea unor state democratice din Occident. Din pacate, 241 de persoane care au iesit cu mainile goale in strada si s-au asezat chiar in fata tancurilor care atentau la democratia tarii au murit. Am avut peste 2.400 de raniti din randul populatiei. Din pacate, unele democratii europene nu s-au interesat de situatia acestor oameni, ci s-au interesat daca cei care au atentat la viata acestor oameni si la democratia Turciei au fost sau nu schingiuiti. Poporul turc intelege democratia, Turcia este o tara democratica”, a afirmat Veysi Kaynak.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Viceprim-ministrul Turciei s-a referit apoi si la Romania, spunand ca tara noastra este un partener si un aliat atat in cadrul NATO, cat si in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

“Romania este un partener si un aliat al nostru atat in NATO, cat si in procesul nostru de aderare la Uniunea Europeana. Este statul cu care avem un parteneriat strategic. (…) Colaborarea noastra stransa din cadrul NATO va continua si ea, iar in ceea ce priveste asigurarea securitatii Marii Negre Turcia va continua colaborarea cu Romania in vederea consolidarii relatiei”, a afirmat demnitarul turc.

El a mentionat ca intre cele doua tari sunt schimburi economice de 10 milioane de dolari si ca in Romania sunt 10.000 de firme turcesti.

Veysi Kaynak a facut, joi, o vizita oficiala in Romania, la finalul careia a sustinut o conferinta de presa. De asemenea, el a avut intalniri si cu oameni de afaceri turci, scrie nnews.ro.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.