Doua atacuri au zguduit vineri nord-vestul Pakistanului, unde cel putin 13 persoane au fost ucise de un kamikaze intr-un tribunal, iar un paznic a fost ucis intr-un atac asupra dintr-un cartier crestin situat la periferia Peshawarului, relateaza AFP.

Cel putin 13 persoane au fost ucise, iar alte 38 ranite intr-un nou atac vizand justitia pakistaneza, comis de catre un kamikaze la un tribunal din orasul Mardan, a anuntat Faisal Shehzad, un ofiter de politie.

Trei politisti si patru avocati au fost ucisi in atac, potrivit lui Shehzad.

Un purtator de cuvant al serviciilor de salvare din Mardan a declarat ca 12 persoane au fost ucise, iar alte 54 ranite.

Atacatorul a deschis focul si a intrat cu forta intr-un tribunal, iar apoi a lansat grenade si si-a detonat vesta explizva in mijlocul multimii, a declarat pentru AFP Ejaz Khan, alt politist.

Salvatori actionau in mijlocul ramasitelor umane, in sediul insangerat si devastat, au declarat martori.

"Era praf peste tot, iar oamenii urlau de durere", povesteste Amir Hussain, presedintele Baroului din Mardan, care se afla intr-o incapere vecina cand a avut loc explozia.

Cu costumul patat de sange, el povesteste ca a "adunat raniti pentru a-i pune in masini catre spital". "Nu siu daca cei pe care-i caram erau morti sau vii", adauga el.

Avocatii sunt vizati deoarece "sunt un element important al democratiei, iar acesti teroristi se opun democratiei", a adaugat seful Baroului.

Acest atac nu a fost revendicat imediat.

El a fost comis la trei saptamani dupa un atac sinucigas deosebot de sangeros care a decimat baroul din Quetta, capitala provinciei Balicistan, in sud-vestul tarii.

Televiziunile pakistaneze au difuzat imagini cu seful Statului Major Raheel Sharif in timpul unei vizite la raniti, la Mardan.

KAMIKAZE ATACA UN CARTIER CRESTIN DEFAVORIZAT

La 69 de kilometri distanta de Mardan, alt atac a vizat vineri dimineata un cartier crestin defavorizat de la periferia orasului Peshawar, unde patru kamikaze inarmati si un paznic din cartier au murit, potrivit armatei.

Militari, sustinuti de elicoptere, au facut schimburi de focuri de arma cu barbatii cu veste explozive care au atacat acest cartier situat in apropiere de barajul Warsak, imediat la nord de Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

O factiune a talibanilor pakistanezi - Jamaat-ul-Ahrar (JuA) - a revendicat atacul intr-un mesaj in care afirma ca atacatorii sinucigasi au ucis numerosi "necredinciosi". Talibanii exagereaza adesea bilanturile pe care le anunta.

Aceasta factiune din cadrul miscarii talibane pakistaneze (TTP) a revendicat, de asemenea, cele mai sangeroase doua atacuri din 2016. Un atac sinucigas a vizat crestini, in lahore (centru) si s-a soldat cu 75 de morti in weekendul de Pasti, iar celalalt a vizat pe 8 augst avocati din Quetta (sud-vest) si s-a soldat cu 73 de morti.

Discriminari si violente afecteaza zilnic minoritatile din Pakistan, o republica islamica in care peste 90% din populatie este musulmana.

Avocati si judecatori sunt, de asemenea, vizati de atacuri tintite sau atentate.

Grupari armate, in special talibanii, vizeaza tinte usoare precum tribunale sau scoli.

Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

Un asalt taliban asupra unei scoli administrate de armata la Peshawar s-a soldat cu peste 150 de morti, majoritatea elevi, in decembrie 2014. Acesta este cel mai sangeros atentat din istoria Pakistanului, scrie News.ro.

Armata a lansat in iunie 2014 o operatiune vizand sa desfiinteze bazele din spatele liniei frontului a extrem de numeroaselor grupari islamiste armate care au actionat pana in acel moment in deplina impunitate, mai ales in zone tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a condamnat atacul de vineri de la Peshawar si a dat asigurari ca grupari armate sunt "in defensiva" si isi exprima "frustrarea atacand tinte usoare".

"Nu vor avea unde sa se ascunda in pakistan", le-a amenintat seful Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.