Presedintele uzbek Islam Karimov a decedat in urma unui accident vascular cerebral, la varsta de 78 de ani, au declarat vineri surse diplomatice pentru Reuters, care noteaza ca acesta nu a desemnat un succesor la conducerea fostei republici sovietice din Asia Centrala.

Guvernul uzbek nu a confirmat imediat aceste informatii. Executivul a anuntat vineri, intr-un comunicat, ca starea sanatatii lui Karimov, care a fost internat la spital sambata, s-a deteriorat brusc.

"Da, a murit", a raspuns una dintre aceste surse, intrebata despre starea sefului statului.

Karimov, dur criticat de Occident si ONG-uri pentru apararea drepturilor omului din cauza regimului sau autoritarist, a condus Uzbekistanul din 1989, mai intai ca lider al Partidului Comunist, iar apoi ca presedinte al republicii, dupa declararea independentei in 1991.

El nu a desemnat un succesor, iar unii analisti apreciaza ca o tranzitie la putere ar urma sa fie decisa in spatele usilor inchise, de un mic grup de oficiali de rang inalt si membri ai familiei sale, scrie News.ro.

In cazul in care acest grup nu va reusi sa ajunga la un compromis, o confruntare la scena deschisa ar putea sa destabilizeze aceasta tara cu 32 de milioane de locuitori, care a devenit o tinta a jihadistilor.

Uzbekistanul este un exportator major de bumbac si detine zacaminte bogate de aur si gaze naturale.

Un indiciu cu privire la succesorul lui Karimov poate da Guvernul atunci cand va anunta decesul - vineri, potrivit uneia dintre surse - si odata cu aflarea numelui persoanei ce va fi insarcinata sa prezideze comisia insarcinata cu organizarea funeraliilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.