Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a declarat recent ca o divizie a fortelor armate va fi stationata in Chukotka, regiune in extremul Orient rus, aflata la aproximativ 75 km de statul american Alaska, scrie "Business insider" in pagina electronica.

"Exista planuri pentru formarea unei divizii de aparare costala in 2018 pe directia operationala Chukotka", a spus ministrul Soigu.

Oficialul rus a mai spus ca mobilizarea contingentului are loc "pentru a asigura controlul asupra zonelor inchise din jurul Insulelor Kurile si a Stramtorii Bering, pentru a proteja rutele Flotei din Pacific, in Extremul Orient si in Marea Nordului, si pentru a mari viabilitatea combatanta a fortelor nucleare strategice".

Japonia si Rusia isi disputa suveranitatea asupra Insulelor Kurile, unde Rusia vrea sa amplaseze baterii ale sistemului sau de aparare antiracheta, scrie siteul "Business insider".

Rusia a initiat actiuni de militarizare si explorare a zonei arctice, pe masura ce calota polara se topeste si deschide noi cai navigabile intre Est si Vest, transmite HotNews.

In acest context, stationarea unui contingent militar in regiunea izolata Chukotka pare justificata, comenteaza "Business insider".

In trecut, Rusia a protestat fata de mobilizarea de trupe NATO si ale SUA in apropiere de granitele sale. Ramane de vazut cum vor reactiona SUA, la intentia Moscovei de a plasa o divizie in Chukotka, mai scrie sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.