Summitul G20, care incepe duminica la Chengdu, in sud-vestul Chinei, se anunta o reuniune a ultimei sanse intre Vladimir Putin si Barack Obama in vederea gasirii unui acord cu privire la situatia din Siria si Ucraina, cu doua luni inaintea alegerilor prezidentiale americane, scrie AFP.

De la intalnirea lor privata-surpriza din noiembrie, in Turcia, care a spart gheata intre Moscova si Washington in privinta razboiului din Siria, cei doi lideri nu au reusit sa-si apropie pozitiile cu privire la o solutionare a conflictului sirian, in pofida unor eforturi intense depuse de sefii diplomatiilor lor.

Rusia si Statele Unite, care efectuaza separat atacuri aeriene asupra gruparilor jihadiste in aceasta tara, devastata de peste cinci ani de razboi intre fortele Damascului si cele ale rebelilor, se afla intr-un dezacord profund cu privire la soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad, iar Moscova se opune ferm ca acesta sa plece de la putere asa cum cere Washingtonul.

Insa, in pofida unei "relatii dure si dificile" cu Rusia, Statele Unite cauta in continuare sa coopereze cu Moscova in vederea "unei tranzitii politice in Siria" si pentru a gasi o solutie diplomatica la conflictul ucrainean dintre Kiev si rebeli prorusi in estul Ucrainei, a dat asigurari Obama la inceputul lui august.

Washingtonul, care isi exprima in mod regulat ingrijorarea fata de "agresiunea rusa" in Ucraina, in pofida unor dezmintiri ferme din partea Moscovei, si-a schimbat retorica in august, minimalizand in mod public riscul invadarii acestei tari de Rusia, o ipoteza evocata in mod regulat de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko.

"In mod oficial, nicio intalnire bilaterala nu este prevazuta intre Vladimir Putin si Barack Obama" in cadrul summitului de la Chengdu, potrivit consilierului Iuri Usakov de la Kremlin.

"Insa nu excludem ca cei doi presedinti sa gaseasca timp pentru un contact de lucru in marja summitului, asa cum au facut-o deja in trecut", a declarat el pentru presa.

Odata cu apropierea alegerilor prezidentiale de la 8 noiembrie, "Barack Obama va incerca sa solutioneze cat mai multe probleme, pentru a-i lasa cat mai putine succesorului sau, si anume un eventual acord pe tema situatiei din Ucraina si Siria si un compromis cu Rusia", a declarat pentru AFP analistul Aleksei Makarkin, vicepresedintele Centrului rus pentru tehnologii politice.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

La randul sau, Putin ar putea sa profite de summitul G20 si sa "incerce sa obtina de la Barack Obama, a carui pozitie este slabita la finalul mandatului, ceea ce nu a reusit sa obtina de la Washington" in acesti ultimi ani, afirma analista independenta Maria Lipman.

"Insa le ramane foarte putin timp si exista o criza de incredere catastrofala intre cele doua tari", subliniaza Makarkin.

Relatiile dintre locatarul Casei Albe si fostul agent KGB de la Kremlin nu au fost niciodata marcate de incredere, ceea ce-i impiedica pe cei doi lideri sa isi "transforme cooperarea intr-un adevarat parteneriat", este de parere Lipman.

Inaintea primei lor intalniri, in 2009, langa Moscova, in resedinta lui Vladimir Putin - pe atunci premier, dupa doua mandate consecutive de presedinte -, Barack Obama l-a catalogat drept un om al trecutului si l-a acuzat ca are "un picior in vechiul mod de a conduce afacerile si un picior in cel nou".

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

"Nu stim sa facem acest pas mare, stam ferm pe ambele picioare si privim intotdeauna catre viitor", i-a replicat atunci Putin.

Adept al unui discurs elocvent despre Rusia, Obama a fost intotdeauna "foarte prudent" in ceea previeste faptele, afirma analistul Fiodor Lukianov, presedintele Consiliului pentru politica externa si aparare.

Presedintele american a renuntat in 2013 sa recurga la forta impotriva regimului sirian si a acceptat sa dea o sansa diplomatiei, in urma unei propuneri a Moscovei de desfiintare a arsenalului chimic sirian sub control international.

Un an mai tarziu Obama a exclus orice recurgere la forta pentru a "rezolva problema ucraineana", dupa ce Ucraina a cerut un ajutor militar de "anvergura", scrie News.ro.

"Impreuna, Putin si Obama au putut sa evite ceea ce e mai rau. Ei au impiedicat sa se degradeze relatiile ruso-americane si un conflict direct" intre cele doua tari, subliniaza Lukianov.

Citeste si:
Merkel a fost filmata dandu-si ochii peste cap in cursul unei...
Merkel a fost filmata...

In contextul in care candidata democrata Hillary Clinton, care apara o linie dura fata de Rusia, este data ca favorita in scrutinul prezidential american din noiembrie, "va fi mult mai dificil ca Moscova sa gaseasca un teren de intelegere cu Washingtonul dupa plecarea lui Obama", adauga el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.