Presedintele american Barack Obama a extins prin decizie guvernamentala suprafata pe care se afla un parc national din Hawaii, infiintand astfel cea mai mare rezervatie marina din lume, au anuntat, vineri, reprezentantii de la Casa Alba, citati de bbc.com.

In urma anuntului facut vineri de presedintele Barack Obama, acel parc natural creat de fostul presedinte George W. Bush in 2006, si-a marit suprafata de patru ori.

Astfel, Papahanaumokuakea Marine National Monument se va intinde pe o suprafata de 1,5 milioane de kilometri patrati - de peste doua ori mai mare decat suprafata statului american Texas.

In noua rezervatie marina sunt interzise pescuitul comercial si activitatile de foraj.

Casa Alba spune ca extinderea rezervatiei va conduce la protejarea unui numar de peste 7.000 de specii si va ameliora ecosistemele afectate de incalzirea globala si de procesul de acidificare a oceanelor.

De asemenea, rezervatia este considerata ”o zona sacra” de locuitorii nativi din Hawaii.

Decizia prezidentiala de extindere a suprafetei acestei rezervatii marine a fost salutata de organizatiile care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator.

”Prin extinderea parcului natural, presedintele Obama a intarit protejarea uneia dintre cele mai semnificative regiuni, din punct de vedere biologic si cultural, de pe planeta”, a spus Joshua Reichert, vicepresedinte executiv al organizatiei Pew Charitable Trusts.

Organizatia Greenpeace a laudat, de asemenea, aceasta ”decizie indrazneata”, care interzice pescuitul comercial si operatiunile de extractie a mineralelor din regiune.

Insa anumite asociatii ale pescarilor s-au declarat ingrijorate de aceasta decizie.

”Suntem dezamagiti ca presedintele a luat decizia de a inchide (pentru pescuit, n.r.) o zona aproape de marimea intregului stat Alaska fara un proces de consultare a publicului”, a spus Sean Martin, presedintele Hawaii Longline Association, citat de Associated Press.

Citeste si:
Păstrează-ți casa curată! 5 trucuri pentru spălarea suprafețelor...
Păstrează-ți casa curată! 5...

”Aceasta actiune va interzice pentru totdeauna accesul pescarilor americani in acele ape americane. E o mare mostenire pe care Obama o lasa in urma, intr-adevar”, a adaugat, ironic, Sean Martin.

Oceanele sunt supuse unor ”agresiuni” multiple, cauzate de pescuitul excesiv, deseurile din plastic si poluare.

Ele sunt afectate, de asemenea, de incalzirea globala si procesul de acidificare - o problema cauzata de emisiile de dioxid de carbon generate de activitatile umane care se dizolva in apa si ii schimba compozitia chimica.

Oamenii de stiinta spun ca recifele de coral sunt mai putin vulnerabile la modificarile de clima si de natura chimica daca sunt protejate de alte amenintari. Acesta este de fapt obiectivul pe care doreste sa il indeplineasca presedintele Obama prin interzicerea pescuitului comercial si a noilor operatiuni de foraj oceanic.

Citeste si:
Petre Daea: Productia de porumb din acest an, cea mai mare obtinuta...
Petre Daea: Productia de...

Zona protejata este cunoscuta si pentru numeroasele epave ale unor nave scufundate si avioane doborate in timpul Bataliei de la Midway, care a reprezentat un moment de cotitura in Al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele Barack Obama, care s-a nascut in Hawaii, va efectua o vizita pe Atolul Midway, saptamana viitoare.

In urma anuntului sau de vineri, presedintele Obama a creat sau a extins 26 de rezervatii naturale pe durata celor doua mandate petrecute la Casa Alba.

In 2014, el a extins prin decizie guvernamentala si Pacific Remote Islands Marine National Monument, aflat la sud-vest de Hawaii, care se intinde in prezent pe o suprafata de 1,2 milioane de kilometri patrati, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.