Hillary Clinton l-a acuzat pe Donald Trump, adversarul sau in alegerile prezidentiale americane din noiembrie, ca alimenteaza rasismul in Statele Unite, iar republicanul i-a replicat democratei ca a tradat comunitatea de culoare, blocata in saracie, relateaza AFP.

Escalada verbala dintre democrata si republican a atins un nou apogeu in cadrul unor mitinguri, in contextul in care miliardarul populist incearca sa-si relanseze campania aflata in dificultate.

"Hillary Clinton va incerca sa ma acuze, dar si pe milioane de americani care ma sustin, ca sunt rasist",
a declarat Donald Trump la Manchester, in New Hampshire.

"Toate politicile sustinute de Hillary Clinton au dezamagit si tradat comunitatile de culoare din aceasta tara", a declarat el. In opinia sa, democrata vrea sa deschida frontiera, ceea ce "incalca drepturile civice ale afroamericanilor, dandu-le locurile lor de munca unor clandestini".

"Daca vrei frontiere consolidate, pentru ca oamenii sa poata sa vina in tara noastra doar in mod legal, asta nu te transforma intr-un rasist", a continuat miliardarul newyorkez, in varsta de 70 de ani.

"Noul" Trump, lansat saptamana trecuta, transmite mesaje contradictorii.

Pe de o parte el si-a remaniat echipa si l-a ales ca director general de campanie pe patronul virulentului site conservator Breitbart, preconizand astfel un brutal viraj la dreapta.

Insa, pe de alta parte, cedand presiunilor partidului sau, candidatul foloseste de-acum un prompter. Mai disciplinat, el isi concentreaza luarile de cuvant asupra lui Hillary Clinton si acuzatiilor de coruptie prin Fundatia Clinton. El incearca, de asemenea, sa-si extinda baza electorala catre comunitatea afroamericana.

Insa el si-a schimbat adesea pozitia in domeniul imigratiei, principalul sau cal de bataie incepand din 2015.

El si-a reiterat joi promisiunea de a construi "100%" zidul la frontiera de sud a Statelor Unite si a repetat ca Mexicul va plati factura. Insa nu si-a clarificat pozitia cu privire la soarta celor peste 11 milioane de imigranti clandestini prezenti in tara.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Marti si miercuri el a sugerat ca nu mai sustine expulzarea lor cu mijloace militare si a evocat o eventuala "relaxare", parand sa rupa cu o promisiune emblematica a campaniei sale, scrie News.ro.

"TEORII ALE COMPLOTULUI"

In loc sa raspunda acuzatiilor de rasism, Hillary Clinton si-a dat silinta sa le dovedeasca americanilor ca Trump nu s-a schimbat, rezumandu-i candidatura in doua cuvinte: "prejudecati si paranoia".

Intr-un discurs pe care l-a sustinut la Reno, in Nevada, ea l-a acuzat pe republican ca se asociaza "dreptei alternative" ("alt-right", in engleza), o miscare de extrema dreapta nationalista si rasista care raspandeste pe Internet multiple teorii ale complotului.

Ea considera o proba suplimentara in acest sens prezenta fostului lider al partidului britanic eurofob Nigel Farage, cu o zi inainte, la un miting republican in Mississippi.

Citeste si:
Poliția Română, acuzată de rasism. Cum a „reparat” afișul în care...
Poliția Română, acuzată de...

"Un om cu o lunga poveste de discriminare rasiala, amator de teorii sumbre ale complotului luate din paginile tabloidelor de supermarket si de la marginea Internetului nu ar trebui sa poata sa ne conduca vreodata Guvernul sau sa ne comande armatele", a spus ea, dezgropand scandaluri de discriminare rasiala din perioada in care tanarul Trump inchiria apartamente la New York sau in care cazinourile sale erau acuzate ca refuza crupieri de culoare.

"El a promovat o minciuna rasista potrivit careia presedintele Obama nu ar fi cu adevarat cetatean american", a amintit ea. Apoi a enumerat controversele, citand repostarea de catre Trump a unui mesaj de pe un cont de Twitter care promova suprematia albilor sau refuzul lui de a-si dezavua sustinerea unui fost lider al organizatiei rasiste Ku Klux Klan.

Clinton a denuntat de asemenea faptul ca Trump a aprobat diverse teorii ale complotului, inclusiv cu privire la sanatatea sa. In curand, fosta Prima Doamna va implini 69 de ani.

Citeste si:
Trump, găsit vinovat de abuz sexual și defăimarea jurnalistei E....
Donald Trump, găsit vinovat...

"Tot ceea ce-ti pot raspunde, Donald, este ca poti sa visezi", l-a ironizat ea.

"Ultimul lucru de care avem nevoie in centrul de gestionare a crizelor de la Casa Alba este un pericol public care nu reuseste sa faca diferenta intre fapte si fictiune si care adopta atat de usor zvonuri patate de rasism"
, a subliniat ea.

"Iar, de fapt, Mexicul nu-i va plati zidul"
, a adaugat ea.

Cu 11 saptamani inainte de alegeri, candidata democrata pastreaza un avans confortabil in sondaje.

Un nou sondaj Quinnipiac o credita joi cu 51% din intentiile de vot, fata de 41% cu cat il crediteaza pe Donald Trump.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.