Nicolas Sarkozy anunta intr-o carte, intitulata "Tout pour la France" ("Totul pentru Franta"), ca va candida in alegerile prezidentiale prevazute in aprilie si mai 2017, relateaza AFP.

Cartea, publicata la Editura Plon, urmeaza sa apara in librarii miercuri. Fostul sef de stat isi prezinta in carte cele cinci axe ale campaniei, si anume adevarul, identitatea, competitivitatea, autoritatea si libertatea, scrie Le Figaro.

"Am decis sa candidez in alegerile prezidentiale din 2017. Franta cere sa i se dea totul. Am simtit ca am forta sa port aceasta lupta intr-un moment atat de agitat al istoriei noastre" este fraza de pe coperta a patra prin care Sarkozy isi marcheaza luni intrarea in campanie.

"Am ezitat, am intors datele dezbaterii pe toate fetele. Am incercat sa fiu cat mai cinstit posibil fata de altii, fata de familia mea si de mine insumi", afirma el.

Aceasta carte, spune fostul presedinte, "este punctul de plecare".

"In fata unei neincrederi atat de mari in discursul public, vreau sa ii conving pe francezi ca dezbaterea din campanie trebuie sa se integreze in intregime mandatului prezidential", continua el.

In opinia fostului sef de stat, "doar spunand, inainte de orice, ca vom avea legitimitate, vom face totul dupa aceea. Nimic nu va fi posibil fara aceasta cerinta de claritate".

El a prezentat aceasta schita de program in cinci axe ca pe tot atatea "mari provocari de infruntat": adevarul, identitatea - "prima noastra lupta pentru a ne apara modul de viata", competitivitatea pentru ca Franta sa "redevina o putere economica", autoritatea in contextul in care "autoritatea maestrului in scoala nu a fost niciodata atat de pusa in discutie", iar "minoritati isi castiga santajul impotriva puterii" si libertatea - "un atu in vederea restabilirii increderii si sperantei in viitor".

In opinia lui Sarkozy, "cei cinci ani care urmeaza vor fi ai tuturor pericolelor, dar si ai tuturor sperantelor".

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Hotarat sa-si transforme intrarea in campanie intr-un eveniment care sa diminueze ambitiile prezidentiale ale contracandidatilor sai, Sarkozy ia pe toata lumea prin surprindere dezvaluind, luni, publicarea unei noi carti - a doua in opt luni, anunta News.ro.

Intrarea sa in campanie inainte de 25 august nu ridica nici umbra de indoiala, insa proiectul de a scrie o noua carte nu a fost confirmat de anturajul acestuia.

Cartea anterioara, "La France pour la vie" (Plon), a fost publicata in ianuarie si vanduta in peste 100.000 de exemplare.

De la inceputul anului, el si-a transformat fiecare dintre sedintele de acordare de dedicatii intr-o adevarata tribuna. Cateva sute de persoane au venit sa-l vada in librarii sau centre comerciale, unele situate la periferia unor orase. El s-a folosit de aceste ocazii pentru a relua legatura cu militantii si s-a declarat sigur ca cei care platesc 19,90 euro (89 lei) si asteapta ore intregi pentru o semnatura vor fi primii care se vor duce sa voteze in ziua alegerilor primare.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Aceasta strategie pare ca a dat rezultate.

In prezent, Sarkozy a recastigat teren in sondaje. Unele institute il crediteaza cot la cot cu Alain Juppé in randul simpatizantilor Les Républicains (LR). Insa nu cu suficient cat sa-l intreaca pe primarul din Bordeaux in sondajele cu privire la al doilea tur al alegerilor primare, la care ar putea sa participe un cerc mai larg de alegatori.

"Voi participa la alegerile primare ale dreptei si centrului. Voi respecta fiecare regula in parte", afirma Sarkozy.

In total 12 candidati au intrat in joc in vederea alegerilor primare ale dreptei, programate pe 20 si 27 noiembrie.

Insa mult mai putini vor putea candida efectiv, avand in vedere numarul necesar de sustinatori in vederea finalizarii demersului - 260 de alesi, dintre care cel putin 20 de parlamentari si 2.500 de membri.

Citeste si:
Premierul Morawiecki solicită acordarea rapidă a statutului de...
Premierul Morawiecki solicită...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.