Rebeli kurzi au detonat luni o masina-capcana la un post de control in trafic al politiei, in sud-estul Turciei, omorand cinci politisti si doi civili si ranind alte 20 de persoane, au anuntat oficiali locali, relateaza The Associated Press.

Atacul a vizat un post de control al politiei din trafic situat pe o autostrada care asigura legatura intre orasul Diyarbakir si localitatea Batman, potrivit agentiei de presa Anadolu.

Explozia a provocat un crater urias in autostrada. In imagini difuzate de televiziuni, apare o cladire de trei etaje puternic avariata de explozie.

Oficiali au atribuit atacul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Biroul guvernatorului Diyarbakirului a anuntat ca opt politisti au fost raniti in atac.

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat pentru presa ca un copil - al unuia dintre ofiterii de politie - se afla printre morti.

Confruntari armate intre PKK si forte de securitate turce au fost reluate anul trecut, dupa prabusirea unui armistitiu. PKK a vizat in mod frecvent politia sau armata in atacuri cu dispozitive explozite improvizate plasate la marginea drumului sau cu masini-capcana.

Un val de atacuri PKK a vizat saptamana trecuta politisti si militari in sud-estul tarii, o regiune cu populatie majoritar kurda, inclusiv la Diyarbakir. In aceste atacuri au fost ucise cel putin 12 persoane. Comandantul PKK Cemil Bayik a amenintat saptamana trecuta, prin intermediul presei kurde si turce, cu o intensificare a atacurilor vizand politia, scrie News.ro.

Atacul de luni are loc in contextul in care PKK marcheaza inceputul campaniei sale militare din 1984 prin atacuri asupra fortelor paramilitare din cadrul politiei in doua orase - Eruh si Semdinli - din sud-estul tarii.

Peste 600 de membri ai fortelor turce de securitate si mii de militanti PKK au fost ucisi de la reluarea ostilitatilor cu PKK anul trecut, potrivit agentiei Anadolu. Asociatii in domeniul drepturilor omului afirma ca sute de civili au fost ucisi in aceste confruntari.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Ankara si aliatii sai considera PKK o organizatie terorista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.