Sky News se afla din nou in centrul unui scandal pentru un material, de aceasta data despre presupusi contractori rusi care lupta in secret in Siria, reportaj despre care presa de la Moscova scrie ca este fals.

Ancheta a fost publicata miercuri de postul britanic de televiziune si este semnata de corespondentul Sky News la Moscova, John Sparks.

Potrivit materialului, o companie secreta rusa, Wagner, a angajat sute de persoane platite cu echivalentul a circa 3.000 de lire sterline pe luna, pe care le-a trimis in Siria pentru a lupta impotriva factiunilor rebele si a ISIS.

Wagner ar fi publicat anunturi online pe chat-urile militare. Doritorii mergeau apoi intr-un sat din sudul Rusiei, Molkino, unde se afla o baza a fortelor speciale ale Ministerului Apararii. O parte a aceste baze ar fi fost pusa la dispozitia companiei secrete.

Cei selectati treceau apoi printr-un antrenament dificil, ce dura intre una si doua luni.

“Daca o persoana nu a facut armata, este antrenata de la zero. Este pregatita sa faca parte din infanterie – carnea de tun obisnuita. Daca o persoana a servit la artilerie, a facut misiuni de recunoastere, a fist in brigazi de asalt – capacitatile sale sunt imbunatatite (…) te invata cum sa conduci si folosesc absolut toate echipamentele pe care le au”, a explicat un fost mercenar, Aleksandr, cu care au discutat jurnalistii Sky News.

Potrivit unui alt mercenar, Dmitri, mercenarii se antreneaza cu echipamente standard NATO.

Oamenii au fost trimisi in tara din Orientul Mijlociu la bordul avioanelor militare rusesti. Prima oprire a fost principala baza rusa de pe coasta siriana. Aleksandr a spus ca lui i s-au alaturat peste 500 de persoane, in timp ce Dmitri a vorbit de 900 de oameni.

Aleksandr si Dmitri se declara norocosi ca sunt inca in viata. “Sunt sanse de 50%-50%. Majoritatea oamenilor care merg acolo pentru bani sfarsesc morti. Cei care lupta pentru idealuri, pentru a lupta impotriva americanilor, a fortelor speciale americane, o ideologie – au o sansa mai buna de supravietuire”, a spus Aleksandr.

“Circa 500, pana la 600 de oameni au murit acolo (…). Nimeni nu va afla niciodata despre ei (…) asta este cel mai infricosator. Nimeni nu va afla niciodata”, spune si Dmitri.

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Mercenarii si-au acuzat comandantii ca ii trimit in “misiuni sinucigase”, menite sa slabeasca opozitia, inainte sa fie trimise trupele Guvernului sirian.

Aleksandr spune ca a luptat pentru eliberarea orasului Palmyra. “In timpul asaltului de la Palmyra am fost folositi drept carne de tun”, povesteste el, spunand ca cel putin 20 de mercenari rusi au murit in operatiune.

“Dupa noi, au venit lasii aia din armata lui Assad si au terminat treaba, dar noi am facut cea mai mare parte a muncii”, a declarat el.

Cei doi se afla in prezent la Moscova, dar sunt inca traumatizati. Mai mult, ei nu mai au documente de identitate, pentru ca acestea au fost confiscate de Wagner. Dmitri spune ca mai stie alti 50 de barbati in aceeasi situatie.

Compania Wagner este condusa de un fost ofiter al fortelor speciale ruse, cunoscut de subalternii sai drept Nikolai Utkin.

Citeste si:
Dezvăluiri despre Uber: violență și presiuni politice. Ce referiri...
Dezvăluiri despre Uber:...

Astfel de firme private sunt interzise in baza Constitutiei ruse, noteaza Sky News.

Postul britanic de televiziune citeaza un analist militar, Pavel Felgenhauer, potrivit caruia desfasurarea de mercenari este in concordanta cu tactica militara rusa. “In mod clar (Wagner – n.r.) exista. Astfel de ‘voluntari’ apar in diferite zone de conflict, unde Guvernul rus vrea ca ei sa apara. Deci, mai intai in Crimeea, apoi la Donbass, acum in Siria. Dar nu au intrat in legalitate pana acum”, explica el, scrie News.ro.

REACTIA PRESEI RUSE

Veridicitatea materialului este contestata, insa, de presa rusa. Postul de televiziune NTV afirma ca echipa de jurnalisti britanici au angajat actori pentru a interpreta rolul mercenarilor.

Astfel, rolul lui Dmitri ar fi jucat de actorul Aleksandr Agapov, de la teatrul Oleg Bidenkova. Acesta ar fi primit 100.000 de ruble pentru a juca. El ar fi primit un scenariu si i s-ar fi spus ca va interpreta un mercenar intr-un film, relateaza NTV, care ar fi discutat cu Agapov.

Citeste si:
Ce nu i-ar a da Ramona Olaru lui Cătălin Cazacu după despărțire! Nu...
Ce nu i-ar a da Ramona Olaru...

Mai mult, actorul a furnizat postului de televiziune o presupusa inregistrare aparent folosita la inregistrarea replicilor.

Contactata de RIA Novosti, conducerea Sky News a dat asigurari ca sustine in totalitate materialul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.