Imparatul Akihito al Japoniei este asteptat sa apara intr-un mesaj televizat cum rareori transmite, in care se va adresa natiunii. Luna trecuta, postul public de televiziune NHK anuntase ca imparatul ar dori sa demisioneze in anii urmatori, ceea ce ar fi fara precedent in Japonia moderna, scrie BBCNews in pagina electronica.

Nu este de asteptat ca el sa foloseasca cuvantul "abdica", pentru ca el nu are voie sa fie implicat politic. Aceasta este doar a doua oara cand imparatul Akihito transmite un mesaj video pentru poporul japonez. Primul a fost dupa cutremurul devastator si tsunami-ul din 2011.

Un mesaj inregistrat al imparatului, in varsta de 82 de ani, va fi facut public la ora locala 15:00 (06:00 GMT). NHK transmite ca imparatul, care a avut o interventie chirurgicala pe inima si a urmat un tratament pentru cancer de prostata, va cere printul Naruhito si sotiei lui sa-i preia multe din functiile publice.

Nu exista nicio prevedere legala pentru abdicare in legislatia japoneza, ceea ce ar insemna ca va fi necesara o schimbare a legii. Potrivit Constitutiei, imparatul nu are voie sa aiba puteri politice, transmite HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.