Regimul nord-coreean a lansat miercuri o noua racheta balistica din provincia vestica a tarii, care s-a prabusit dupa cateva minute in zona marina de excluziune economica a Japoniei. Lansarea rachetei a starnit imediat condamnari din partea vecinilor sud-coreeni si japonezi, precum si din partea Washington, transmite Reuters.

De asemenea, testarea lansarii rachetei balistice de catre regimul nord-coreean reprezinta o incalcare directa a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU. Anterior, Phenianul a lansat o racheta balistica in urma cu doar doua saptamani, ca reactie fata de implementarea unor sanctiuni economice personale de catre SUA impotriva liderului Kim Jong-un si a mai multor oficiali nord-coreeni de rang mediu.

Principala parte a rachetei balistice a aterizat in zona maritima de excluziune economica japoneza, escaladand tensiunile regionale, care sunt deja exacerbate dupa o serie de teste cu rachete balistice orchestrate de catre regimul nord-coreean, precum si dupa decizia SUA de a construi un sistem antiracheta complex la granita sud-coreeana.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a reactionat imediat fata de noul test militar nord-coreean, sustinand ca reprezinta o amenintare grava, iar politicienii japonezi protesteaza puternic fata de lansarea unor rachete balistice in apropierea coastelor tarii.

Racheta balistica, care s-a prabusit in apele Marii Japoniei, a fost lansata la ora locala 7.50 (1.50 ora Romaniei) din provincia Sud Hwanghae, situata la sud-vest de capitala Phenian.

Ultimul test militar demostreaza ambitiile nord-coreene de a ”lansa un atac direct si extins asupra statelor vecine si de a tinti mai multe zone din Coreea de Sud, in special porturi si aerodromuri”, se arata intr-un comunicat al Statului Major Sud-Coreean.

Potrivit informatiilor, racheta balistica cu raza medie de actiune era modelul Rodong si a zburat 1.000 de kilometri inainte de prabusire.

Intre timp, Comandamentul Stategic al Statelor Unite a comunicat ca a detectat doua rachete balistice nord-coreene, dintre care prima a explodat la doar cateva secunde de la lansare.

La 19 iulie, nord-coreenii au lansat trei rachete balistice, care au zburat intre 500-600 de kilometri inainte de a se prabusi in largul coastelor sale estice.

Citeste si:
Cântărețe cărora le este rușine cu piesele pe care le-au lansat
Cântărețe cărora le este...

Ulterior, Phenianul a sustinut ca lansarile fac parte dintr-un exercitiu militar de simulare a unui prezumtiv atac asupare unor porturi si aerodromuri sud-coreene, folosite inclusiv de militarii americani.

Japonia a precizat ca forta militara defensiva va ramane in alerta in cazul unor noi lansari, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.