Tentativa de lovitura de stat din 15 iulie a costat economica turca aproape 90 de miliarde de euro si a determinat anularea a unui milion de rezervari turistice, a declarat ministrul Comertului, citat marti de presa turca, potrivit AFP.

"Daca luam in calcul toate avioanele de vanatoare, elicopterele, armele, bombele si cladirile (distruse), costul est de 300 de miliarde de lire minimum, potrivit primelor calcule", a precizat pentru Hurriyet Bulent Tufenkci, care a mentionat si anularea comenzilor din strainatate pentru sejururi turistice.

In noaptea de 15 spre 16 iulie, un grup de militari a incercat sa-l rastoarne de la putere pe presedinte turc Recep Tayyip Erdogan si guvernul sau, folosind tancuri si bombardand mai multe obiective, printre care parlamentul de la Ankara. Puciul a fost un esec dar violentele s-au soldat cu cel putin 271 de morti.

Ministrul a subliniat ca acest cost s-ar putea agrava pe termen mediu din cauza impactului asupra turismului.

Potrivit acestuia, un milion de rezervari au fost anulate in turism, o mare parte justificata prin decizia guvernului de a anula concediile pentru trei milioane de functionari, pentru a putea face valului de epurari si pentru a evita eventuale fugi in strainatate ale persoanelor suspectate de participare la puci.

Sectorul turismului era deja puternic afectat de atentatele atribuite jihadistilor sau gherilei kurde, antrenand o reducere cu 40% a turistilor straini care viziteaza Turica in iunie, in raport cu aceeasi luna a anului trecut.

Turcia a inregistrat o crestere de 4% in 2015, precizeaza HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.