Organizatia Natiunilor Unite (ONU) si-a aratat ingrjorarea cu privire la posibilitatea uciderii oamenilor nevinovati in Irak, in urma eforturilor Guvernului de a accelera executiile persoanelor condamnate la moarte dupa atentatul de la Bagdad, soldat cu 324 de morti, informeaza Reuters.

"Este prea usor sa permiti unor asemena atrocitati sa intretina focul razbunarii. Insa razbunarea nu inseamna dreptate", a declarat Zeid Ra’ad al-Hussien, Inaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

In urma atacului de luna trecuta de la Bagdad, revendicat de gruparea terorista Stat Islamic, premierul Haider al-Abadi s-a confruntat cu presiuni, fapt ce a determinat dipsunerea derularii unei anchete privind intarzierile in executia detinutilor gasiti vinovati pentru infractiuni legate de terorism, scrie independent.md.

"Avand in vedere slabiciunile din sistemul judiciar irakian si climatul actual in Irak, sunt foarte ingrijorat de faptul ca oameni nevinovati ar fi putut fi si ar putea fi in continuare condamnati si executati, acest lucru generand erori judiciare mari si ireversibile", a adaugat Zeid.

Eforturile de accelerare a executiile au aparut dupa bombardarea din 3 iulie, una dintre cele mai mari astfel de atacuri din Irak de la invazia condusa de SUA, in 2003, care a rasturnat regimul Saddam Hussein si a declansat atacuri ale jihadistilor sunniti si grupurilor de armate musulmane siite.

Ministerul Justitiei din Irak a anuntat cateva zile mai tarziu ca 45 de condamnari la moarte au fost efectuate de la inceputul anului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.