Termenul-limita stabilit de SUA pentru ajungerea la un acord privind tranzitia in Siria a expirat luni, 1 august, fara ca secretarul de stat american John Kerry sa faca referire la vreo consecinta asupra politicii americane sau la vreo schimbare de directie, desi a cerut Rusiei si regimului sirian sa dea dovada de retinere pentru a obtine o incetare a focului reala, comenteaza EFE, citata de Agerpres.
In luna mai, Kerry a dat asigurari ca a ajuns la un acord cu omologul sau rus Serghei Lavrov ca data-limita pentru inceperea tranzitiei in Siria sa fie 1 august si, daca nu se intampla nimic in lunile ce urmau, administratia americana avea in vedere "o abordare diferita".

Insa in declaratii facute luni in fata ziaristilor la Washington, Kerry a recunoscut ca termenul-limita nu a fost respectat, dar nu a vorbit despre niciun fel de schimbare de strategie din partea administratiei americane. "Aceasta data (de 1 august) a fost stabilita in paralel cu un acord potrivit caruia partile trebuiau sa inceapa sa negocieze imediat. Dar, din cauza operatiunilor ofensive continue ale regimului (presedintelui sirian Bashar) al-Assad, opozitia a considerat imposibil sa se aseze la masa negocierilor, la Geneva, fara ca in prealabil sa se puna capat ostilitatilor", a spus Kerry, care a insistat ca, de la anuntarea datei de 1 august ca termen-limita si pana in prezent, s-au depus eforturi in incercarea de a obtine "o incetare a focului semnificativa", conform relatarilor HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.