Hillary Clinton, in varsta de 68 de ani, a fost desemnata marti, la Philadelphia, candidata democratilor la Casa Alba, o premiera pentru o femeie in istoria politica americana, relateaza AFP.

Intr-o atmosfera de unitate regasita dupa o prima zi haotica a conventiei, fosta Prima Doamna si fosta sefa a diplomatiei americane a obtinut investitura partidului sau, in urma unei incercari soldate cu un esec in urma cu opt ani impotriva lui Barack Obama.

"Este istoric", a declarat foarte emotionata senatoarea Tammy Baldwin din Wisconsin, prima femeie care si-a recunoscut orientarea homosexuala si a fost aleasa in Senat. "Inca nu am constientizat pe deplin evenimentul", a declarat ea pentru AFP.

"Hillary" va accepta oficial nominalizarea joi seara, la inchiderea Concentiei Democrate, dupa care va pleca in campanie, de a doua zi, impreuna cu partenerul ei de cursa Tim Kaine, cu speranta ca il va invinge pe 8 noiembrie pe republicanul Donald Trump.

Intr-o atmosfera mult mai consensuala decat cu o zi inainte, cand un numar de delagati ai lui Bernie Sanders si-au manifestat nemultumirea, ea a obtinut sustinerea majoritatii delegatilor cu mai mult decat cele 2.382 de voturi necesare.

Statul South Dakota este cel care i-a oferit, in mod simbolic, voturile cruciale, in momentul-cheie.

"SPIRIT DE UNITATE"

Intrerupand la putin timp dupa ce abia incepuse numararea voturilor stat cu stat, intre el si Hillary Clinton, senatorul Sanders a aparut in sala, in mijlocul delegatilor din statul sau, Vermont. El a cerut sa se puna capat procedurii de vot, provocand ovatii in sala.

"Cer ca aceasta Conventie sa suspende procedura, ca numaratoarea voturilor sa fie inregistrata si ca Hillary Clinton sa fie desemnata candidata democrata pentru presedintia Statelor Unite", a spus Sanders.

Aceasta cerere, facuta "intr-un spirit de unitate", a fost acceptata imediat de catre delegati, care s-au ridicat in picioare, unii dansand de bucurie sau agitand panouri cu litera "H", logoul campaniei candidatei.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Alti delegati, coplesiti de emotie, au ramas in picioare, cu ochii pe ecranul urias, pentru a savura momentul.

O mana de delagati ai lui Bernie Sanders si-au manifestat pana la capat dezacordul, insa au fost complet acoperiti de vuietul care a urmat al votului prin aclamare.

"Ceea ce trebuie sa facem, cu riscul de a o regreta altfel pentru totdeauna, este sa-l batem pe Donald Trump si sa o alegem pe Hillary Clinton", a declarat marti dimineata Bernie Sanders, incercand sa uneasca familia democrata dupa o campanie uneori amara.

"Hillary Clinton va fi o presedinta exceptionala, iar eu sunt mandru sa ma aflu alaturi de ea in aceasta seara", declara el cu o zi inainte.

BILL CLINTON IN LUMINA REFLECTOARELOR

Seara de marti a fost emotionanta pentru multi dintre cei care au luat parte de "revolutia politica" promisa de neobositul septuagenar.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

"Nu ma puteam opri din plans. Am avut sentimentul ca o aventura istorica tocmai se incheia si ca nu o voi mai retrai, poate, niciodata", a declarat pentru AFP Donna Smith, directoarea executiva a miscarii Progressive Democrats of America.

Bill Clinton, putin apreciat in cadrul aripii de stanga a partidului, urma sa caute marti seara tonul just.

Un politician fin, un talentat orator, chiar daca si-a mai pierdut din legendara charisma in ultimii ani, fostul locatar al Casei Albe (1993-2001) are ocazia sa straluceasca din nou in lumina reflectoarelor.

Potrivit unui reprezentant al campaniei, el urmeaza sa insiste asupra luptelor succesive ale sotiei sale, fosta senatoare, fost secretar de Stat, o personalitate a "schimbarii".

In urma cu patru ani, la precedenta Conventie Democrata, i-a oferit un impuls pretios lui Barack Obama, care candida pentru al doilea mandat, electrizand multimea.

Citeste si:
Bernie Sanders a strâns 1,8 milioane de dolari cu fotografia de la...
Bernie Sanders a strâns 1,8...

Obama i-a salutat performata si tonul pedagogic, subliniind dupa aceea ca i-ar fi placut sa poata sa creeze pentru fostul presedinte un post de "ministru care explica lucrurile".

De la finalul Conventiei Republicane, joi, la Cleveland, strategia democratilor consta in a promova o America purtatoare de speranta si care avanseaza, pentru a marca mai bine contrastul cu viziunea sumbra a clanului Trump.

"Nu lasati pe nimeni sa spuna ca aceasta tara nu este formidabila, ca cineva trebuie sa-i redea maretia", a lansat Michelle Obama de la tribuna.

Prima Doamna a oferit luni seara o adevarata lectie politica, intr-un discurs care a ridicat sala in picioare si a devenit viral pe Internet,

Presedintele Barack Obama, care a participat deja la o reuniune de campanie cu Hillary Clinton, la inceputul lui iulie, urmeaza sa vorbeasca miercuri seara la Philadelphia, transmite News.ro.

Citeste si:
Clotilde Armand: „Cine nu votează nu are dreptul să se plângă”
VIDEO Clotilde Armand: Cei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.