Guvernul turc este pregatit sa lucreze impreuna cu principalele partide de opozitie pentru a elabora o noua Constitutie, a anuntat luni premierul Binali Yildirim, dupa luni de blocaj a acestei probleme, relateaza AFP.

"Toate partidele sunt pregatite sa inceapa sa lucreze la o noua Constitutie", a declarat Yildirim pentru presa, la Ankara, precizand ca problema a fost reglata intr-o reuniune care a avut loc luni intre presedintele Recep Tayyip Erdogan si doi reprezentanti ai opozitiei si a fost consacrata tentativei de lovitura de stat din 15 iulie.

Va avea loc mai intai "o mica modificare" constitutionala. "Se lucreaza la acest subiect", a spus Yildirim, precizand ca lucrarile vor incepe, apoi, in vederea elaborarii unei noi Constitutii.

Actuala Constitutie a fost elaborata dupa lovitura de stat din 1980, iar Guvernul indeamna de mult timp la modificarea ei, acesta fiind unul dintre cele mai controversate subiecte din politica turca din ultimele luni.

Partidul Dreptatii si Justitiei (AKP, islamo-conservator) al presedintelui Erdogan voia sa introduca un regim prezidential, insa premierul nu a mentionat acest lucru luni seara.

Erdogan, al carui partid este majoritar in Parlament, s-a intalnit luni cu Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului republican al Poporului (CHP, social-democrat si laic), si cu Devlet Bahceli, liderul Partidului Miscarii Nationaliste (MHP), pentru a-si armoniza pozitiile dupa puciul esuat.

Liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd) Selahattin Demirtas nu a fost invitat, insa Yildirim a declarat ca HDP ar putea sa ia parte si el la discutiile despre modificarea Constitutiei.

El a confirmat, de asemenea, ca Jandarmeria - insarcinata cu securitatea interna - si Paza de Coasta vor fi plasate sub autoritatea Ministerului de Interne. Ele se afla in prezent in subordinea armatei.

Yildirim a mai anuntat ca numele primului pod construit peste Bosfor, la Istanbul, va fi schimbat, in memoria victimelor puciului esuat de la 15 iulie.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Acest pod - deschis in 1973 si cunoscut sub numele de Podul Bosfor - va fi redenumit "Podul Martirilor de la 15 iulie", a anuntat Yildirim intr-o intalnire cu presa dupa o reuniune a Consiliului Ministrilor, luni seara.

Premierul a explicat aceasta alegere prin faptul ca podul a fost "prima tinta a complotatorilor" in seara de 15 iulie, ceea ce a condus la moartea mai multor civili.

Acest pod - o legatura strategica intre Europa si Asia - a fost blocat de militari rebeli in seara lui 15 iulie, unul dintre primele semne vizibile pentru populatia din Istanbul ca era in curs o lovitura de stat. Sustinute de elicoptere, aceste trupe au tras in multime - sustinatori pe care Recep Tayyp Erdogan i-a scos in strada, veniti sa ii opreasca pe pucisti. Rebelii s-au predat, intr-un final, pe pod, dupa ce au fost depasiti numeric de catre opozantii loviturii de stat.

Citeste si:
Rusia neagă acuzația Republicii Moldova. Moscova nu pregătește...
Rusia neagă acuzația...

Aceasta tentativa de puci s-a soldat cu 270 de morti, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.