Mai multe persoane au fost ucise in urma atacului armat care a avut loc vineri seara intr-un supermarket din orasul german Munchen, a anuntat politia, citata de ziarul Sueddeutsche Zeitung, scrie BBC.

Seful politiei din München anunta ca atacatorul este un tanar de 18 ani, cu dubla nationalitate, germana si iraniana, care locuia in capitala Bavariei de doi ani. Barbatul s-a sinucis, impuscandu-se in cap. Numele lui nu a fost facut public.

Era inarmat doar cu un pistol, nu s-au gasit asupra lui alte arme. De asemenea, nu era cunoscut politiei. Corpul lui neinsufletit a fost gasit pe o strada laturalnica, in apropierea centrului comercial.

Motivatiile atacului inca nu au fost determinate. In ciuda informatiilor anterioare, nu sunt indicii ca ar mai fi si alte persoane implicate in atac.

Noua persoane au fost ucise. 16 persoane sunt ranite, intre care trei se zbat intre viata si moarte. Printre victime sunt si copii.

Atacatorul a deschis mai intai focul din fata unui restaurant McDonald's, apoi a intrat in mall.

Initial, s-a crezut ca ar fi vorba de cel putin trei atacatori, din cauza informatiilor diverse primite din mai multe zone de la cetateni, a explicat politia. Doua persoane care au fost vazute fugind de la locul atacului intr-o masina au fost considerate suspecte. S-a dovedit, insa, ca acestea nu au nicio legatura cu crimele.

In operatiunea antiterorista au fost implicate nu mai putin de 2.300 de persoane.

Transportul public a fost reluat. Totusi, evenimentele publice programate pentru sambata in capitala Bavariei au fost anulate.

A fost al treilea act major de violenta impotriva civililor in Europa de Vest in opt zile. Precedentele atacuri, din Franta si Germania, au fost revendicate de Statul Islamic.


04:16 In convorbirea inregistrata de un barbat care se afla pe acoperisul unei cladiri se poate intelege cum un barbat il agaseaza pe agresor si il jigneste in mai multe randuri, aducand atingere si la nationalitatea sa. Atacatorul exclama hotarat ,,Sunt german!", iar raspunsul care i-a fost oferit a fost unul si mai jignitor pe care nu il putem reda. Imediat dupa acest moment, a fost deschis focul.


00:50 Mai multi politicieni au transmis mesaje de solidaritate, regret si indignare fata de ceea ce s-a intamplat in Munchen. Printre acestia, si presedintele Iohannis a publicat un mesaj in engleza pe Twitter si in Romana pe Facebook.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...



00:44 Politia le recomanda in continuare cetatenilor germani sa ramana in case si turistilor in unitatile de cazare, intrucat pericolul nu a fost inca inlaturat. Actiunile de cautare continua. Starea de urgenta in Munchen continua, iar restul tarii ramane in alerta.


22:54 Ministrul german de interne si-a anulat calatoria in SUA si se intoarce in Germania. Toti angajatii Cancelariei germane au fost convocati la sediul Executivului federal, unde tin legatura cu ceea ce se intampla in Munchen si institutiile responsabile. Angela Merkel nu participa la nicio celula de criza, iar locatia sa este in momentul de fata necunoscuta, cel mai probabil din motive de securitate.

Cei trei ucigasi raman in libertate.

Ministerul de Externe roman transmite ca cetatenii romani din Germania sa nu paraseasca locatiile in care se afla si sa deplaseze doar daca este absolut necesar, in conditii de siguranta.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Informatii neconfirmate relateaza faptul ca exista 15-20 de raniti in acest moment, dupa atentat.

Atentatul nu a fost revendicat, insa pe siteurile de propaganda islamistii exclama bucurie pentru ca ,,Germania a fost lovita astfel."



22:48 Starea de alerta a fost extinsa la nivel national, iar controalele la granita au crescut exponential pentru a putea facilita gasirea faptasilor.


22:38 Politia Germana a cerut ajutorul colegilor din Austria pentru inasprirea controalelor si gasirea ucigasilor.


22:23 Presedintele Obama a transmis un mesaj cu privire la situatia din Munchen.




21:59
Orasul Munchen a fost blocat si s-a instituit starea de alerta. Soferii care se indreptau catre Munchen au fost redirectionati. Actiunile de cercetare ale politiei continua. Teroristii nu au fost inca gasiti la aceasta ora.
Citeste si:
VIDEO Scandal între Mitică Dragomir și protestatarul Marian Ceaușescu
VIDEO Scandal între Mitică...

Cancelarul german Angela Merkel a convocat o sedinta de urgenta a executivului, iar la nivelul regiunii din care face parte orasul Munchen s-a constituit de mai mult timp o celula de criza. Momentan nu a fost emisa nicio declaratie de presa din partea reprezentantilor politici.

Ministrul de Interne german se afla intr-un zbor catre Statele Unite ale Americii, insa nu se stie daca acesta a fost sau nu informat. Acesta s-ar putea intoarce in tara, insa exista si posibilitatea ca acest lucru sa aiba loc dupa ce aterizeaza la Washington.




21:43 Martorii oculari relateaza ca au fost vazuti 3 suspecti purtand mitraliere automate, insa e posibil ca acest lucru sa se datoreze doar panicii instaurate la nivelul orasului.


21:27 Politia a confirmat pentru Reuters ca trateaza situatia ca fiind un atac terorist in orasul german Munchen.




21:22 In Berlin, Cancelaria Generala a fost inconjurata de forte de ordine si situatia se mentine sub control.


21:20 Politia din Munchen le recomanda cetatenilor sa nu mai filmeze activitatea Politiei, intrucat s-ar putea sa ajute atacatorii. Acestia transmit faptul ca si in centrul orasului s-au auzit focuri de arma si s-a ajuns acum la a treia alerta de atac.
Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Se vehiculeaza tot mai mult ipoteza unui atac terorist la scara mare.



21:14 Gara Centrala din Munchen a fost evacuata, iar transportul in comun a fost oprit. Politia insista ca cetatenii sa ramana in case, intrucat atacatorii inca sunt in libertate, transmite Digi24.




21:12 Facebook a activat butonul de safety check.




20:48 Politia le recomanda cetatenilor sa ramana in case, cu usile blocate, intrucat atacatorii nu au fost inca gasiti.

Circulatia la metrou a fost blocata.



19:41 Potrivit Reuters, ziarul Muencher Abendzeitung scrie ca pana la 15 persoane au fost ucise in acest centru comercial.

Televiziunile transmit imagini de la fata locului, in care apar zeci de vehicule de interventie.

Presa scrie ca este vorba despre un atacator.


Elicoptere survoleaza zona respectiva, iar angajatii magazinelor nu le puteau parasi, transmite News.ro.

Politia din Munchen indeamna locuitorii sa evite zona.

Fortele de ordine au confirmat anterior atacul, la centrul comercial Olympia Einkaufszentrum, dar au declarat ca nu au detalii despre victime, potrivit The Associated Press.

Un numar important de politisti intervine la incident, adauga agentia americana.


Pe Twitter au inceput sa apara inregistrari cu oameni care fug ingroziti de focurile de arma.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.