Romania, Grecia si Luxemburg au fost trimise in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru netranspunerea in legislatia nationala a Directivei 2012/34/UE privind instituirea spatiului feroviar unic european.

Directiva urmareste sa consolideze rolul organismelor de reglementare nationale in domeniul feroviar, in special in ceea ce priveste competenta acestora in cazul instalatiilor feroviare, cum ar fi terminalele si statiile. Ea impune statelor membre sa isi bazeze relatiile cu administratorii de infrastructura pe contracte multianuale care stabilesc obligatii reciproce in ceea ce priveste structura de plata si calitatea serviciilor de infrastructura care trebuie furnizate companiilor feroviare. De asemenea, ea cuprinde cerinte privind transparenta financiara, astfel incat companiile feroviare si administratorii de infrastructura sa pastreze si sa publice conturi separate si sa controleze fluxurile financiare.

Statele membre au avut obligatia de a asigura intrarea in vigoare a masurilor necesare pentru a se conforma directivei pana la 16 iunie 2015. Intrucat cele trei state membre mentionate nu au facut acest lucru, Comisia a adresat acestor state membre o scrisoare de punere in intarziere in iulie 2015, urmata de un aviz motivat in februarie 2016. Dat fiind ca masurile nationale de transpunere nu au fost inca adoptate, Comisia a decis sa trimita aceste state membre in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presa remis de Comisia Europeana.

Pe baza procedurii stabilite la articolul 260 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia va solicita Curtii de Justitie sa impuna Greciei, Luxemburgului si Romaniei plata unei penalitati zilnice pana cand directiva este transpusa in totalitate in legislatia nationala. Comisia propune penalitati zilnice de 30.310,80 euro pentru Grecia, de 8.710,00 euro pentru Luxemburg si de 29.091,40 euro pentru Romania.

Prin pachetul lunar de decizii referitoare la actiunile in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile care le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al companiilor.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Principalele decizii adoptate de Comisie in luna iulie cuprind 20 avize motivate si 7 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totodata, Comisia inchide 86 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.