Turcia a anuntat joi ca suspenda temporar Conventia pentru Drepturile Omului, dupa tentativa de lovitura de stat, relateaza Europe 1.

Anuntul a fost facut de un inalt oficial din Guvern, care a dat asigurari ca drepturile si libertatile fundamentale din tara nu vor fi afectate si ca masura este una fireasca in urma declararii starii de urgenta, potrivit Hurriyet.

“Si Franta a proclamat starea de urgenta. Si au suspendat si ei (francezii – n.r.) Conventia, in baza Articolului 15 din Conventie”, a explicat vicepremierul Numan Kurtulmus, purtator de cuvant al Guvernului.

“O decretare a starii de urgenta nu contravine Conventiei Europene pentru Drepturile Omului”, a adaugat el, precizand ca anuntul oficial va fi facut printr-un comunicat.

“Vreau sa garantez ca drepturile si libertatile fundamentale si viata normala de zi cu zi nu vor fi afectate”, a subliniat oficialul.

Articolul 15 din Conventie stipuleaza: “In perioade de razboi sau alta urgenta publica ce ameninta viata unei natiuni, orice parte poate lua masuri ce o deroga de la obligatiile asumate in baza acestei Conventei, in masura ceruta strict de exigentele situatiei, cu conditia ca astfel de masuri sa nu incalce alte obligatii ale sale in baza legislatiei internationale”, potrivit NEWS.ro.

Erdogan a anuntat miercuri noapte ca Turcia va fi plasata in stare de urgenta pentru o perioada de trei luni, in urma tentativei de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata. El a precizat in acest discurs televizat ca decizia a fost luata in urma reuniunii cu membrii Consiliului National de Securitate.

Potrivit Constitutiei turce, starea de urgenta poate fi instituita pe o perioada de pana la sase luni.

Articolul 120 al Constitutiei prevede instituirea starii de urgenta "intr-un moment de grava deteriorare a ordinii publice din cauza unor acte de violenta".

Turcia a ridicat in 2002 starea de urgenta pe care a impus-o in 1987 in provinciile din sud-estul tarii, in cadrul luptei impotriva gruparilor rebele armate ale separatistilor kurzi, majoritari in aceasta regiune.

Pe timpul starii de urgenta, presedintele poate conduce tara prin decrete. Autoritatile pot impune interdictii de circulatie si pot interzice mitingurile si protestele. De asemenea, Guvernul poate cenzura presa, iar fortele de securitate pot perchezitiona persoane, vehicule si confisca potentiale probe.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.