Turcia a cerut oficial, marti, Statelor Unite sa-l extradeze pe clericul Fethullah Gulen, pe care autoritatile de la Ankara il considera responsabil de organizarea tentativei de lovitura de stat din weekendul trecut.

Anuntul a fost facut de premierul turc Binali Yildirim, in Parlamentul din Ankara. "Am trimis in Statele Unite patru dosare in care cerem extradarea 'teroristului-sef'", a scris prim-ministrul turc pe Twitter.

Cererea oficiala a fost transmisa Statelor Unite - unde Gulen se afla din 1999 in autoexil in Pennsylvania - dupa ce, in ultimele zile, oficialii turci au facut presiuni puternice ca americanii sa il extradeze pe clericul acuzat ca se afla in spatele puciului esuat, transmite CNN.

Inca de sambata, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut public omologului american Barack Obama, in fata miilor de oameni care au iesit in strada sa-l sustina, sa il aresteze pe clericul Fethullah Gulen sau sa-l extradeze in Turcia, ca sa fie tras la raspundere.

Erdogan a spus ca, daca Turcia si SUA sunt cu adevarat aliati, atunci Obama il va ajuta in aceasta chestiune, precizeaza ziare.com.

De cealalta parte, clericul musulman Gulen a dat un interviu jurnalistilor stransi in fata casei sale din Saylorsburg, Pennsylvania. El a respins ferm acuzatiile regimului Erdogan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.