Coreea de Nord a lansat marti dimineata trei rachete balistice care au zburat intre 500 si 600 de kilometri, in mare, in largul coastei de est a tarii, a anuntat armata de la Seul, evocand cel mai recent act de provocare din partea tarii izolate, relateza Reuters.

Armata americana a anuntat ca a detectat lansarea a ceea ce par a fi doua rachete Scud si una Rodong – o racheta construita in Coreea de Nord, pe baza tehnologiei sovietice.

Acestea au fost lansate din vestul tarii, din regiunea Hwangju, intre orele locale 5.45 si 6.40 (luni, 23.45 – marti 1.40 ora Romaniei).

“Rachetele balistice au zburat intre 500 si 600 de kilometri, ceea ce reprezinta o distanta suficient de lunga pentru a lovi tot teritoriul Coreei de Sud, inclusiv Busan”, a precizat armata sud-coreeana intr-un comunicat.

Busan este un port din sudul tarii.

Coreea de Nord a lansat ambele tipuri de rachete de multe ori in ultimii ani, ceea ce sugereaza ca, spre deosebire de lansarile recente ce au fost interpretate drept o tentativa a Nordului de a-si imbunatati capacitatea balistica, exercitiile de marti au fost doar o dovada de forta, transmite News.ro.

„Mie mi se pare mai degraba politic decat tehnic”, a explicat o cercetatoare la centrul american de reflectie Middlebury Institute of International Studies, Melissa Hanham. “Cred ca numarul si raza de actiune a rachetelor le permite sa aminteasca Republicii Sud-Coreene cu ce se confrunta”, a afirmat ea.

Lansarea a venit la cateva zile dupa ce Coreea de Sud si Statele Unite a anuntat decizia finala de a desfasura un sistem antiracheta THAAD in Coreea de Sud, pentru a contracara amenintari din partea Nordului. In replica, Phenianul a amenintat cu “un raspuns fizic”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.