Presedintele turc Recep Tayyp Erdogan refuza sa excluda posibilitatea condamnarii la moarte a mii de oameni arestati in urma puciului esuat din noaptea de vineri spre sambata, intr-un interviu acordat CNN, primul dupa incercarea unei factiuni a armatei de a-l indeparta de la putere.

"Este in mod clar o infractiune penala de tradare, iar solicitarea voastra nu poate fi respinsa vreodata de Guvernul nostru", a declarat Erdogan, care i-a acordat acest interviu exclusiv, prin intermediul translatorului sau, lui Becky Anderson de la CNN, in palatul prezidential din Istanbul.

"Insa, desigur, vom lua o decizie parlamentara pentru a aduce aceasta actiune in forma unei masuri constitutionale. Liderii se vor aduna si vor discuta acest lucru, iar daca ei accepta sa discute acest lucru, atunci, eu, ca presedinte, voi aproba orice decizie iese din Parlament", a spus el.

Acesta este primul interviu acordat de presedintele turc dupa puciul esuat din noaptea de vineri spre sambata.

In cazul in care Turcia reintroduce pedeapsa cu moartea, nu va mai adera la Uniunea Europeana, a avertizat luni Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa si de Securitate Federica Mogherini.

"De ce sa-i tin si de ce sa-i hranesc in inchisori ani de zile? Asta ar spune lumea", a declarat Erdogan, referindu-se la indemnurile sustinatorilor sai de a-i executa pe pucisti.

"Ei vor ca totul sa se termine repede, pentru ca oamenii au pierdut rude, vecini, copii. Ei sufera, poporul este foarte sensibil, iar noi trebuie sa actionam foarte rational si sensibil", a adaugat el.

Erdogan face aceste declaratii dupa ce a promis, in weekend, ca cei responsabili "vor plati un pret greu pentru acest act de tradare".

In total, 8.777 de ofiteri din cadrul Ministerului turc de Interne au fost demisi, potrivit agentiei guvernamentale de stiri Anadolu.

Printre cei arestati se afla de asemenea 103 generali si amirali - o treime dintre ofiterii superiori aflati la comanda armatei turce, relateaza News.ro.

Citeste si:
Israel: Cei doi teroriști palestinieni suspecți în atentatul din...
Israel: Cei doi teroriști...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.