Pe 17 iulie Romania a devenit membru cu drepturi depline al CERN.

CERN este Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara si este cunoscuta pentru faimosul proiect ,,Particula lui Dumnezeu". Este vorba despre gasirea bosonului Higgs.

Aflarea "particulei lui Dumnezeu" este considerata esentiala in descifrarea Universului. Fizicienii sustin ca rolul ei este de a da masa particulelor care alcatuiesc atomii. Fara aceasta masa, particulele ar calatori prin cosmos cu viteza luminii, fara a fi capabile de a se uni pentru a forma atomi, care alcatuiesc tot ceea ce cunoastem din Univers, de la oameni la planete.

Rolul acceleratorului de particule de la Geneva este de a ciocni fascicule de protoni la viteza luminii, pentru a recrea conditiile care au existat cu o fractiune de secunda dupa Big Bang.

Procesul de aderare a inceput in 2008, insa cooperarea dintre Romania si comunitatea stiintifica a CERN se intinde de-a lungul unui sfert de secol.

"Este un moment foarte special pentru Romania si pentru relatia cu CERN", a spus ambasadorul Romaniei la ONU in Geneva, Adrian Vierita.

"Suntem mandri de munca pe care multi romani au depus-o de-a lungul timpului la evolutia CERN. Privim cu incredere intr-un viitor al cooperarii diversificate ca membri cu drepturi depline ai CERN pentru beneficiul stiintei si al umanitatii", se mai arata in comunicatul remis de agentia de presa a CERN.

Comunitatea romaneasca din cadrul CERN a crescut exponential in ultimii ani, unde avem peste 100 de oameni de stiinta si ingineri prezenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.