Armata turca anunta ca a preluat controlul asupra tarii in urma unei actiuni militare. Presedintele Erdogan a fugit din tara la bordul unui avion privat si doreste azil politic in Germania.

[UPDATE 02.15] Oficial turc: Fortele guvernamentale se impun

Comandantul Armatei Intai a Turciei, parte a infanteriei, responsabila pentru zona Istanbul si alte regiuni vestice, a declarat ca in spatele tentativei de lovitura de stat este o factiune restransa si ca nu sunt motive de ingrijorare. „Ei reprezinta un grup mic din cadrul comandamentului Armatei Intai”, a declarat el pentru agentia Anadolu.

[UPDATE 01.50] Armata trage in protestatari

Chiar daca pe strazile din Istanbul si Ankara erau masate forte impresionante militare, sustinatorii presedintelui Erdogan nu au tinut cont de acest lucru si la indemnul acestuia au iesit sa protesteze. Pe Twitter apar filmari din care ne dam seama de faptul ca armata a deschis focul asupra acestora.


[UPDATE 01.30] Lumea a iesit in strada in marile orase

In scurta in terventi telefonica pe FaceTime la postul CNNTurk, Erdogan a facut un apel catre populatie sa iasa in strada si sa protesteze impotriva loviturii de stat a armatei. In marile orase din Turcia, lumea incepe sa iasa in strada.

[UPDATE 01.00] Germania i-a refuzat dreptul de a ateriza presedintelui turc

Germania i-a refuzat dreptul de a ateriza presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza MSNBC.

[UPDATE 00.40] Erdogan cauta azil in Germania

Potrivit NBC, care citeaza o sursa militara americana, anunta faptul ca presedintele Erdogan nu este lasat sa aterizeze pe aeroportul din Istanbul. Reamintim ca acesta se afla de 6 zile in concediu.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Recep Tayyip Erdogan, prima reactie dupa fuga din tara, pe FaceTime

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan incearca sa obtina azil in Germania, dupa ce i s-a refuzat aterizarea la Istanbul, au anuntat oficiali din Departamentul american al Apararii. El a dat o declaratie prin FaceTime, pe telefonul prezentatorului CNN Turk, in care a indemnat populatia sa iasa pe strazi.

Presedintele Tayyip Erdogan le-a cerut oamenilor sa iasa in strada sa protesteze fata de ceea ce el spune ca e o tentativa de lovitura de stat data de o factiune minoritara din cadrul armatei. Oamenii trebuie sa se adune in pietele publice pentru a raspunde loviturii militare, a declarat presedintele intr-o interventie live la CNN Turk.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Erdogan a mai spus ca evenimentele au fost incurajate de o „structura paralela” - expresie prin care presedintele ii desemneaza de obicei pe sustinatorii clericului Fethullah Gulen, care se afla in Statele Unite si pe care il acuza frecvent ca pune la cale comploturi si revolte in armata si sistemul judiciar, informeaza DIGI24.

Turcia, condusa de "Consiliul Pacii"

Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT anunta ca tara este condusa acum de un „consiliu al pacii” care va garanta siguranta populatiei. Prezentatorul a mai anuntat ca intra in vigoare legea martiala.

Statul de drept, democratic si laic, a fost erodat de actualul guvern, a afirmat prezentatorul, care a mai spun ca va fi pregatita in curand o noua Constitutie. Libertatea cetatenilor va fi garantata, indiferent de religie, rasa sau limba.

Citeste si:
Alegeri municipale in Turcia: Partidul de opozitie se declara...
Alegeri municipale in Turcia:...

Premierul turc Binali Yildirim denunta o lovitura de stat

Premierul Binali Yildirim afirma ca un grup de militari din cadrul armatei turce participa la ceea ce pare sa fie o lovitura de stat, relateaza The Associated Press.

"Este corect ca a existat o tentativa", a declarat Yildirim pentru postul NTV.

Premierul turc nu a oferit alte detalii, dar a subliniat ca Turcia nu va permite vreo "initiativa care sa intrerupa democratia".

Presa turca scrie ca ambulante au fost vazute in fata cartierului general militar turc.

Seful Statului Major si mai multi lideri politici, luati ostatici de armata

Potrivit agentiei guvernamentale Anatolian News, seful Statului Major, generalul Hulusi Akar, a fost capturat de armata, scrie NEWS.ro.

Potrivit militarilor, mai multi lideri politici ar fi in arest.

Martori oculari au declarat pentru Reuters ca elicoptere survolau, de asemenea, Istanbulul, cel mai mare oras din Turcia.

Un elicopter a deschis focul in Ankara

Erdogan se afla la Bodrum, in concediu

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-ar afla la Bodrum, in concediu, si este in siguranta, au declarat surse apropiate Presedintiei.
Citeste si:
Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva...
Erdogan avertizează în...

El urmeaza sa faca o declaratie in legatura cu lovitura de stat din tara.

Armata turca a anuntat ca impune legea martiala in tara

Armata turca a anuntat ca impune legea martiala in tara, a preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT si a anuntat restrictii de circulatie, relateaza Reuters.

Armata turca a anuntat ca a preluat controlul asupra tarii, dupa ce premierul Binali Yildirim a declarat vineri seara ca o factiune militara este implicata intr-o lovitura de stat. Premierul Binali Yildirim a indemnat la calm si a afirmat ca fortele de securitate fac ceea ce este necesar pentru a rezolva situatia.

Tancurile se plimbau prin Istanbul

Potrivit postului NTV, ambele poduri de peste Bosfor, care desparte partea europeana si cea asiatica a metropolei turce, au fost inchise.

Era neclar, imediat, daca evenimentele din cele doua orase aveau vreo legatura.

Populatia face cozi la bancomate

Stirea (neconfirmata inca oficial n.r.) ca armata a preluat controlul puterii de la Ankara a socat populatia. Oamenii fac cozi la bancomate in acest moment (ora 11.55 ora Romaniei n.r.) pentru a-si retrage economiile. Cetatenii turci se pregatesc pentru ce e mai rau.

Romanii aflati in Turcia pot suna la ambasada Romaniei

Cetatenii romani aflati in interes de afaceri sau personal in Turcia pot suna la ambasada Romaniei din Turcia pentru asistenta. Numerele de telefon si adresa le regasiti mai jos. Vezi aici lista completa a ambasadelor si consulatelor din Turcia.

MAE ii sfatuieste pe romanii aflati in Turcia sa nu paraseasca locurile de cazare

Ministerul Afacerilor Externe recomanda turistilor si celorlalti cetateni romani aflati in Turcia sa nu paraseasca locurile in care sunt cazati si sa evite orice deplasari care nu sunt strict necesare, in special in locurile aglomerate. Cetatenii romani pot suna la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

In contextul evenimentelor aflate in curs de desfasurare in Turcia, MAE roman a emis o atentionare de calatorie in care recomanda turistilor si celorlalti cetateni romani aflati pe teritoriul acestui stat sa nu paraseasca locatiile de cazare, sa evite orice deplasari care nu sunt strict necesare, in special in locurile aglomerate si sa se informeze in permanenta asupra evolutiei situatiei interne.

De asemenea, avand in vedere ca, potrivit informatiilor disponibile, aeroporturile internationale si alte cai de comunicatii din Turcia sunt momentan blocate, cetatenii romani care intentioneaza sa se deplaseze spre orice destinatii din Turcia in cursul zilelor urmatoare sunt sfatuiti sa isi reprogrameze calatoriile respective.

Cetatenii romani pot apela telefonic Ambasada Romaniei la Ankara si Consulatele Generale ale Romaniei din Istanbul si Izmir prin intermediul Centrului de Contact si Suport pentru Cetatenii Romani din Strainatate, care functioneaza in regim de permanenta, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.