Folosirea unui vehicul ca arma pentru terorism nu este o premiera in Occident: doua atacuri in numele jihadului, care au avut ca tinte militari, au avut loc recent, relateaza AFP.

In mai 2013, doi londonezi de origine nigeriana l-au calcat cu masina pe tanarul soldat Lee Rigby la Londra, inainte de a-l ucide cu lovituri de cutit. Intr-o filmare facuta imediat dupa agresiune, unul dintre criminali a declarat ca a vrut sa razbune “musulmanii ucisi de militarii britanici”. In cursul procesului sau, barbatul, tata a sase copii, a spus ca era in “misiune”, in calitate de “soldat al lui Allah” si “in razboi impotriva Marii Britanii”. El a invocat Legea Talionului, scrie NEWS.ro.

Canada

Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2014, un canadian in varsta de 25 de ani convertit recent la jihadism a calcat, la volanul masinii sale, trei militari. El l-a ucis pe unul si l-a ranit pe un al doilea, pe marginea unei sosele dintr-o suburbie a Montrealului. Prins de politie dupa o urmarire, agresorul a iesit din vehicul cu un cutit in mana, inainte de a fi ucis. Tanarul, care se despartise de sotie, voia sa mearga in Siria pentru a se alatura teroristilor.

De mai multi ani, Al-Qaida si Statul Islamic le cer recrutilor si voluntarilor lor sa treaca la fapte fara a astepta ordine precise, fara a fi organizati sau sustinuti.

Trecerea la fapte in mod izolat, cu orice arma disponibila - acesta a fost ordinul dat in septembrie 2014 de Abou Mohammed Al-Adnani, purtator de cuvant oficial al organizatiei jihadiste ISIS.

Intr-un mesaj audio difuzat de mediile jihadiste, sirianul le-a cerut celor pe care ii numeste “soldati ai Califatului” sa atace tinte prin orice mijloace. “Ridicati-va, credinciosilor, si aparati-va statul, incepand din locul unde locuiti, indiferent unde ar fi acesta”, a declarat el.

“Daca nu puteti sa detonati o bomba sau sa trageti un glont, descurcati-va pentru a va afla singuri cu un necredincios francez sau americani si zdrobiti-i craniul cu o piatra, ucideti-l cu lovituri de cutit, calcati-l cu masina”, a adaugat el.

Paris

In urma cu o luna, pe 13 iunie, Larossi Abballa a folosit un simplu cutit pentru a ucide un politist si pe sotia acestuia, la domiciliul lor din apropiere de Paris, intr-un atac revendicat de Statul Islamic.
Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Departamentul antiterorism al Parchetului din Paris a fost insarcinat cu ancheta privind atacul de la Nisa, unde un camion a intrat joi noapte in multimea stransa pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais. La bordul camionului de 25 de tone au fost gasite grenade si armament greu. Surse apropiate anchetei, citate de Le Parisien, spun ca soferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, inainte de a fi ucis de fortele de ordine. Cel putin 80 de persoane, printre care si copii, si-au pierdut viata, iar alti peste 100 de oameni au fost raniti in urma atacului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.