Soarta casei in care s-a nascut Adolf Hitler, in nordul Austriei, face obiectul unor dezbateri in cadrul Guvernului - sa fie demolata, transformata in magazin sau intr-un loc "cu vocatie educativa" -, dupa ce Executivul de la Viena a validat marti un proiect de lege cu privire la confiscarea imobilului, relateaza AFP.

Ministrul de Interne Wolfgang Sobotka a reiterat cu aceasta ocazie faptul ca prefera sa fie distrus acest imobil din centrul Braunau am Inn, o comuna cu 17.000 de locuitori, situata in apropierea frontierei cu Germania.

Vicecancelarul Reinhold Mitterlehner a subliniat insa ca aceasta casa cu fatada galbena este protejata si "nu poate fi demolata". El a sugerat sa fie transformata intr-un "loc cu vocatie educativa", ca de exemplu un muzeu.

Colegul sau de la Ministerul de Interne a pus insa la indoiala legitimitatea clasificarii casei, amintind ca aceasta a fost efectuata in perioada nazista, dupa anexarea Austriei de al Treilea reich al lui Hitler, in 1938.

Proiectul de lege cu privire la confiscarea casei in care s-a nascut Hitler, initiat in aprilie, viza sa puna capat unei lungi batalii judiciare cu proprietara ei actuala si sa o impiedice sa devina un loc de pelerinaj.

Textul urmeaza sa fie supus aprobarii Parlamentului.

O comisie alcatuita din 12 personalitati a fost infiintata in vederea examinarii diverselor optiuni.

Casa, in care Hitler s-a nascut pe 20 aprilie 1889, este nelocuita din 2011.

In anii '70, Guvernul austriac a semnat un contract de inchiriere cu proprietara, o locuitoare din oras, si a transformat imobilul in centru pentru persoane cu handicap, pana cand proprietarea a refuzat sa autorizeze lucrari de renovare considerate indispensabile.

Gerhard Baumgartner, directorul Centrului austriac de documentare asupra Rezistentei, pledeaza la randul sau pentru o "depolitizare completa" a acestui loc. El a sugerat sa fie transformat intr-un "supermarket" sau "cazarma de pompieri", in fata carora oamenilor nu le-ar veni ideea sa se fotografieze, informeaza NEWS.ro.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

El se teme ca ascensiunea unui "tip de turism" vizand cladirea. "Anul trecut, un autocar ungar s-a oprit acolo, iar anul acesta mai multe personalitati de extrema dreapta", a declarat Baumgartner pentru postul Ö1.

La numarul 15, pe strada Salzburger Vorstadt, se poate citi, pe o dala de piatra, "Pentru pace, libertate si democratie. Niciodata fascism din nou: ne-o amintesc milioane de morti".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.