Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca opiniile divergente privind cadrul naval de exercitii si training comune ale flotelor unor state NATO in Marea Neagra nu sunt de natura sa provoace ingrijorari intrucat statele aliate inca nu si-au definit pozitiile, urmand ca primii pasi sa fie facuti la reuniunea ministrilor Apararii din statele NATO ce va avea loc in octombrie.

Intrebat, la finalul intrevederii pe care presedintele a avut-o cu omologul sau polonez, Andrzej Duda, daca Romania poate conta pe Bulgaria in proiectul initierii unor exercitii navale comune in Marea Neagra la care sa participe atat statele NATO riverane, cat si alte tari aliate, presedintele Iohannis a raspuns: ”Aparent ar exista opinii difertie, insa numai aparent pentru ca suntem intr-un proces de reflectie. Din varii motive, unii politicienii fac afirmati ce nu reprezeinta punctele dumnealor de vedere, cat anumite ganduri pe care le au ei in relatia de colaborare la Marea Neagra. Aceste lucruri ar trebuie sa ne bucure pentru ca exista o preocupare reala pentru a gasi solutii cat mai bune pentru Marea Neagra.”

Iohannis a amintit ca, dupa Summitul NATO din 2014, exercitiile navale si-au sporit frecventa participand inclusiv state aliate din afara zonei Marii Negre, precum Statele Unite sau Marea Britanie.

”Strategii NATO au inceput sa lucreze la un concept care ar face Marea Neagra mai sigura pentru toti. S-a continuat in aceeasi logica si la Summitul de la Varsovia: aliatii au recunoscut importanta strrategica a Marii Negre si nevoia unui concept operational pentru a o face mai sigura pentru toata lumea (...) Privim cu incredere si cu asteptari spre ministeriala din octombrie ce va aduce primele clarificari”, a spus Iohannis, duminica, mentionand ca ministrii Apararii au primit ca sarcina la acest Summit sa gaseasca solutii pentru cadrul naval comun de exercitii si training.

In plus, ministeriala este doar o etapa intr-un parcurs mai lung. ”NATO nu poate sa intreprinda o masura ampla doar in baza unei ministeriale. Aceasta va fi doar un prim pas si la urmatorul Summit NATO, aliatii vor lua o decizie ce va trebui implementata in aceasta chestiune. Faptul ca exista opinii diferite nu este deloc ingrijorator”, a conchis Iohannis, potrivit NEWS.ro.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Summitul NATO de la Varsovia si-a incheiat sambata lucrarile, in marja carora aliatii au luat o serie de decizii cruciale pentru asigurarea pacii si securitatii blocului militar, printre care trecerea scutului antiracheta de la Deveselu sub egida NATO, infiintarea unei brigazi multinationale in tara noastra, desfasurarea a patru brigazi suplimentare in tarile baltice si Polonia, dar si prelungirea misiunii in Afganistan si implicarea directa in lupta impotriva teroristilor din Statul Islamic.

NATO va lua decizii in legatura cu o eventuala prezenta navala sporita in Marea Neagra in aceasta toamna, dupa ce strategii militari vor evalua situatia, a declarat sambata secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, in marja summitului de la Varsovia.

“Am decis ieri (vineri – n.r.) ca le vom cere strategilor nostri militari sa ofere sfaturi in legatura cu o prezenta navala sporita si cu o prezenta aeriana sporita deasupra Marii Negre. Pe baza acestor sfaturi, vor fi luate decizii in toamna”, a spus el.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Pe 16 iunie, premierul bulgar Boiko Borisov s-a intalnit cu presedintele Plevneliev si cu ministrului Apararii, Nikolai Nencev si au anuntat ca nu sustin ideea constituirii unei flote NATO in Marea Neagra, care sa contracareze influenta rusa. „Nave NATO ar putea patrula granitele noastre maritime numai in cazul unui aflux masiv de refugiati”, a precizat oficialul, citat de Novinite.

"Nimeni nu ar trebui sa se indoiasca de pozitia noastra pro-NATO”, a spus seful Guvernului. El a atras, insa, atentia ca, din punctul sau de vedere, nu este acceptabila infiintarea unei flote „in modul propus la o intalnire cu premierul si presedintele Romaniei”. „Suntem impotriva”, a subliniat el. La randul sau, Plevneliev a spus ca acest subiect a fost discutat in cursul intalnirilor cu oficiali romani, dar nu a fost luata nicio decizie. "Sa punem capat speculatiilor ca flote vor fi create impotriva cuiva”, a cerut el.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Boiko Borisov a lasat de inteles ca amenintarea rusa nu este atat de mare incat sa justifice constituirea unei flote NATO. ”Ei au alt tip de actiuni pe teritoriul Bulgariei si acestea sunt in principale economice, dar in ce priveste rachete si tancuri, sunt convins ca au astfel de idei. Avem multe in comun - religie, cultura si altele”, a spus Borisov, citat de Focus.

Prezent atunci la Ruse, Klaus Iohannis a comentat informatiile aparute in presa potrivit carora Bulgaria a respins propunerea Romaniei de formare a unei flote comune bulgaro-romano-turca sub egida NATO, presedintele Iohannis precizand ca el nu a propus asa ceva.

”Aceasta initiativa pe care am prezentat-o, si am prezentat-o atat presedintelui, cat si prim-ministrului (Bulgariei - n.red.), este o initiativa care tinteste o colaborare, practic, in zona exercitiilor comune si a training-ului a fortelor navale romanesti, bulgare si turcesti. Aceasta este asa-numita initiativa navala, deci se refera la fortele navale, se refera la exercitiu si training comun. Noi credem ca aceasta initiativa, in final, trebuie sa se gaseasca sub umbrela NATO, fiindca toate trei tarile riverane, Romania, Bulgaria si Turcia sunt aliati in NATO”, a explicat Iohannis.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

El a negat ca exercitiile militare comune si trainingul comun ar insemna constituirea unei flote comune a celor trei state. ”Unde a aparut, probabil, o intelegere gresita, este conceptul de flota NATO. Nu creeaza nimeni o flota NATO, asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra. Este evident ca detaliile tehnice, felul in care se realizeaza aceasta initiativa si cum va arata ea, mai trebuie bine negociata, trebuie clarificat cine cu ce forte, cu ce logistica participa si acum este foarte devreme sa spunem cum va arata la sfarsit”, spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.