Ministrul canadian al Imigratiei John McCallum vine sambata la Bruxelles cu scopul de a solutiona vechea disputa pe tema liberalizarii vizelor cu Romania si Bulgaria, inainte de reuniunea de saptamana viitoare a Comisiei Europene (CE) dedicata reciprocitatii in acest domeniu si pentru a deschide, astfel, calea catre ratificarea unui acord de liber-schimb (CETA) intre Uniunea Europeana si Canada, relateaza CBC News.

Ottawa se vede nevoita sa actioneze. dupa stabilirea in octombrie a semnarii Acordului Economic si Comerical Cuprinzator (CETA) cu UE. Altfel ea risca un vot de veto din partea Bucurestiului si Sofiei, nemultumite de faptul ca romanii si bulgarii sunt tratati ca cetateni europeni de mana a doua, comenteaza postul.

Canada si Statele Unite au primit in aprilie trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE de reciprocitate in privinta liberalizarii vizelor. Este necesar ca cele doua tari, ai caror cetatenii nu au nevoie de vize UE, sa liberalizeze vizele pentru toti cetatenii Uniunii.

Canada le cere in prezent sa obtina vize turistice cetatenilor Romaniei si Bulgariei, in timp ce Statele Unite cer vize cetatenilor din cinci state membre ale blocului european.

Comisia Europeana urmeaza sa se intalneasca pe 13 iulie sa analizeze daca sa impuna vize canadienilor si americanilor.

Biroul lui McCallum a confirmat pentru CBC News ca ministrul va participa, intre 10 si 12 iulie, la Bruxelles, la reuniuni in vederea sustinerii adoptarii CETA si pentru a "reitera pozitia Canadei cu privire la mecanismul reciprocitatii", potrivit NEWS.ro.

Insa "nu sunt prevazute evenimente sau anunturi in timpul vizitei", a declarat Félix Corriveau, un purtator de cuvant, pentru CBC News.

Este neclar daca UE isi va pune in aplicare amenintarea, avand in vedere eventualele consecinte economice, comenteaza postul canadian.

"Ofensarea unor aliati politici din America de Nord nu ar fi inteleapta, in contextul in care Europa este deja afectata de iesirea Regatului Unit din Uniune", comenteaza CBC News.

Insa chiar daca cetatenii canadieni nu vor avea nevoie de viza pentru a vizita Parisul, riscul la adresa acordului comercial cu Canada este real, adauga postul.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Decizia Comisiei Europene de marti de a propune CETA ca acord "mixt" presupune o aprobare prin consens la nivelul Consiliului European a acordului comerical.

In cazul in care vreuna dintre tari refuza sa il semneze, semnarea in octombrie poate cadea sau sa fie amanata.

Romania nu a ezitat sa-si lege sustinerea fata de CETA de vointa Canadei de a ridica obligativitatea vizelor canadiene pentru romani.

Ministrul canadian pentru Comert international Chrystia Freeland s-a declarat increzatoare in solutionarea problemei vizelor, pentru evitarea unui vot de veto al Romaniei.

Premierul roman Dacian Ciolos a efectuat o vizita la Ottawa pe 15 iunie si a discutat timp de o jumatate de ora problema vizelor cu premierul canadian Justin Trudeau, potrivit CBC News.

Cei doi par sa se inteleaga, potrivit unor surse citate de post, iar Trudeau pare ca a acceptat "realitatea politica evidenta" a legarii liberalizarii vizelor de problemele comerciale.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.