Momentul marcheaza prima conversatie oficiala intre sefii celor doua state, in ultimele 7 luni.

Conversatia a durat 45 de minute, relateaza Hurriyet Daily News.

Surse de la Kremlin au declarat ca cele trei sferturi de ora petrecute la telefon au avut rezultate pozitive, iar Kremlin urmeaza sa publice o declaratie de presa pe aceasta tema in curand.

Turcia a doborat un avion rusesc care, sustine partea turca, ar fi intrat in spatiul lor aerian, insa nici pana astazi nu s-a putut dovedi acest lucru.

De asemenea, presedintele rus a folosit ocazia pentru a-si exprima condoleantele pentru atentatul terorist de la aeroportul Ataturk.

Cei doi lideri de stat au decis chiar sa se intalneasca fata in fata in viitorul apropiat.

Conversatia telefonica a fost descrisa ca fiind una ”foarte productiva” si reprezinta un pas important in detensionarea relatiilor bilaterale ruso-turce si ridicarea sanctiunilor economice impuse de Moscova la mai bine de sapte luni dupa doborarea unui avion de vanatoare rus Suhoi-24 de catre militarii turci.

Luni, Erdogan si-a exprimat regretele pentru doborarea avionului de vanatoare rusesc Suhoi-24 la finele lunii noiembrie 2015, dupa ce acesta a incalcat spatiul aerian al statului turc.

Incidentul a starnit un val de reactii diplomatice si a dus la racirea drastica a relatiilor dintre cele doua state. Mai mult, Moscova a impus sanctiuni economice asupra Ankarei, care au afectat profund domeniul energetic si pe cel turistic, relateaza News.ro.

Insa, discutia are loc la doar cateva ora dupa ce teroristii Statului Islamic au lovit aeroportul international Ataturk din Istanbul, dupa o campanie a autoritatilor turce de imbunatatire a relatiilor diplomatice cu statele din regiune, printre care se numara Rusia, Israel si Egipt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.