Parlamentul European a adoptat marti o rezolutie prin care ii cere Marii Britanii sa activeze imediat clauza de retragerea din UE, prevazuta in Tratatul de la Lisabona, „pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii si pentru a apara integritatea Uniunii”, relateaza AFP.

In rezolutia adoptata cu 395 de voturi pentru si 200 impotriva, europarlamentarii au subliniat si ca „vointa exprimata de poporul (britanic – n.r.) trebuie respectata in totalitate si cu scrupulozitate”.

„Pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii si pentru a apara integritatea Uniunii, premierul britanic ar trebui sa anunte (oficial – n.r.) rezultatul referendumului la Consiliul European din 28-29 iunie, pentru a lansa, cat mai rapid posibil, procedura de retragere si negocierile”, au cerut europarlamentarii in rezolutie.

Europarlamentarii au amintit ca tratatele UE prevad ca este nevoie de consimtamantul Parlamentului European pentru acordul de retragere si pentru orice relatie viitoare. Mai mult, Legislativul UE „trebuie sa fie deplin implicat in toate etapele diferitelor proceduri”, se arata intr-un comunicat publicat de PE dupa adoptarea rezolutiei, informeaza NEWS.ro.

Parlamentul European i-a cerut Consiliului sa modifice ordinea presedintiilor UE, pentru a evita ca Brexit sa afecteze administrarea afacerilor curente ale Uniunii. Marea Britanie urma sa preia conducerea blocului comunitar in a doua jumatate a anului 2017.

Mai mult, PE isi va modifica organizarea interna pentru a reflecta decizia britanicilor.

Actualele provocari necesita o reforma pentru a face UE „mai buna si mai democratica” si pentru a „oferi ce asteapta cetatenii”, au subliniat europarlamentarii.

„In timp ce unele state membre ar putea alege sa se integreze mai incet sau in masura mai mica, centrul UE trebuie consolidat, iar solutiile ‚a la carte’ trebuie evitate”, au subliniat europarlamentarii.

Toate institutiile europene au cerut Londrei sa activeze cat mai repede Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce reglementeaza iesirea unui stat membru din blocul comunitar.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Vineri, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor referendumului, premierul David Cameron si-a anuntat demisia incepand din luna octombrie. El a precizat ca ii va lasa succesorului sau sarcina de a negocia termenii iesirii din UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.