Marea Britanie ramane din ce in ce mai izolata pe plan international, iar pozitia de forta a liderilor UE nu face decat sa inrautateasca situatia pentru britanici.

Uniunea Europeana nu va avea niciun fel de discutie cu Marea Britanie pana nu declanseaza Articolu 50 pentru a parasi blocul comunitar. Declaratia comuna vine din partea Germaniei, Italiei si a Frantei.

In acest moment, Marea Britanie nu are nicio cale oficiala de comunicare cu Uniunea Europeana, fiindu-i ignorate toate cererile pentru conversatii oficiale.

Pozitia liderilor UE este de inteles, intrucat Marea Britanie a ales sa paraseaca blocul comunitar intr-un timp de criza, avand Rusia pe flancul estic si criza migrantilor in sud. Toate tarile membre ale Uniunii au facut sacrificii, insa doar Marea Britanie beneficia de statut special in interiorul blocului comunitar, putandu-se opune unor initiative printr-un "veto" mai voalat. Este de luat in calcul si faptul ca acestia nu au aderat la moneda unica, lucru care face mult mai usor despartirea de UE.

Liderii europeni sunt coordonati in acest sens si nu vor ceda rugamintilor lansate de Regatul Unit. Acum, mai mult ca niciodata, acestia trebuie sa arate ca UE este puternica si nu poti sa te trimiti soarta partenerilor tai in dizgratie, doar pentru promisiuni politice si asumari pe care nu le-ai putut duce la capat. David Cameron a jucat o carte periculoasa si a pierdut, iar acum trebuie sa-si asume intreaga raspundere pentru ceea ce a declansat.

"Suntem cu totii de acord ca Articolul 50 al Tratatului European este foarte clar - un stat membru care doreste sa paraseasca Uniunea Europeana trebuie sa notifice Consiliul European", a spus cancelarul german Angela Merkel.

"Nu pot fi facuti alti pasi pana nu se intampla acest lucru. Doar Consiliul European poate sa propuna calea prin care o iesire va fi negociata. De aceea, si aici suntem cu totii de acord, nu va exista niciun fel de comunicare cu Marea Britanie - formal sau informal - pana la declansarea Articolului 50.", a conchis liderul german.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.