Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana face ca procesul de dezintegrare a blocului comunitar sa fie un proces ireversibil, in conditiile in care Uniunea a incetat sa mai satisfaca nevoile si aspiratiile certatenilor sai, sustine miliardarul George Soros, care a facut, totusi, un apel pentru reconstructia UE, citat de Reuters.

Soros a devenit celebru in 1992, cand a facut un profit urias pariind impotriva lirei sterline, care s-a prabusit si a fost retrasa din mecanismul european al ratelor de schimb.

"Scenariul catastrofal de care multi se temeau s-a materializat acum, facand din dezintegrarea UE un proces practic ireversibil", a scris Soros, pe site-ul Project Syndicate.

Miliardarul estimeaza ca Brexit-ul va avea consecinte asupra economiei reale comparabile cu cele ale crizei financiare din 2007-2008.

"Pietele financiare din intreaga lume vor ramane probabil sub tensiune pe masura ce se negociaza procesul lung si complicat al divortului politic si economic de UE", a comentat el.

Soros considera ca Uniunea Europeana a incetat sa mai satisfaca nevoile si aspiratiile cetatenilor sai si a facut un apel la reconstructia UE, pentru a o salva.

Inainte de referendumul de joi, Soros a avertizat ca un vot pentru iesirea Marii Britanii din UE va genera o cadere a pietelor financiare. Acum, miliardarul considera ca britanicii vor avea de suferit din cauza iesirii Regatului Unit din UE, relateaza news.ro.

"Parasind UE, Marea Britanie se va regasi, poate, intr-un final, fara ca acest lucru sa fie garantat, intr-o situatie mai buna decat a altor tari, dar economia sa si cetatenii sai vor avea mult de suferit, pe termen scurt si mediu", a mai scris Soros.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.