Rezultatul referendumului britanic va avea repercursiuni care se vor resimti pentru mult timp in Europa si la nivel global.

Franta

Votul pentru parasirea UE va transmite valuri de soc prin partidele politice principale din Hexagon si va oferi un momentum pentru partidele de extrema-dreapta care doresc parasirea blocului comunitar.

Partidele care promoveaza atitudini anti-UE, anti-euro si anti-imigratie castiga din ce in ce mai mult teren in fata celor care sunt conservatori sau pro-UE, iar acest lucru a putut fi observat si la nivelul alegerilor din ultimii doi ani tinute in Franta, unde existau ingrijorari reale in privinta castigarii alegerilor de catre extremistii de dreapta la nivel regional.

Franta are "o mie de motive in plus fata de Marea Britanie sa paraseasca UE", a transmie Marie Le Pen intr-un interviu.

''Oricare ar fi rezultatul, este clar pentru toata lumea ca UE a ajuns la un punct critic, de unde nu se mai poate construi. Bruxelles are o atitudine totalitara fata de tarile membre si e momentul sa ne intoarcem la o Europa a natiunilor".

Astfel euroscepticii vor gasi teren pe care sa creasca si vor primi acum combustibil, in urma BREXIT. Alegerile din 2017 din Franta vor fi marcate de semnul ramanerii in UE.

Germania

Oficialii germani sunt convinsi ca tara lor poate sa suporte orice criza financiara care ar urma in urma BREXIT-ului, iar senzatia de calm este extinsa si la nivel de business, acestia fiind increzatori in capacitatea tarii lor de a pastra relatia pe care o au cu Regatul Unit, acestia fiind a treia cea mai mare piata de desfacere pentru Germania.

La nivel politic exista insa o alta paradigma, intrucat rolul Germaniei in interiorul UE este unul major. Ingrijorarea vine datorita puternicelor sentimente anti-UE din vest. Franta si Olanda sunt principalele tari vulnerabile la acest capitol, iar liderii nemti cauta solutii pe termen scurt prin care sa ajute Uniunea Europeana sa renasca dupa aceasta intamplare.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In momentul de fata Germania se confrunta cu o provocare uriasa, intrucat va trebui sa decida ce atitudine alege sa adopte. Daca va alege o atitudine mult prea serioasa si dramatica, exista riscul ca sentimentul anti-UE sa devina mult mai persistent in tarile membre. Pe cealalta parte, daca Germania va fi silentioasa, atunci simtamantul de abandon va fi din ce in ce mai mare.

Berlin este responsabil acum pentru gasirea unor solutii vitale care sa ajute la revitalizarea celor 27 de state care raman in UE.

Olanda

In Olanda deja a inceput o campanie pentru parasirea UE prin declaratiile facute de Geert Wilders.

"Hurrah for the Brits! Acum e randul nostru. E timpul pentru un referendum olandez!" a postat pe Twitter domnul Wilders.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

In urma succesului inregistrat de de Marea Britanie Olanda se va confrunta si ea cu cereri pentru un astfel de vot.

Olanda a avut deja un semn de alarma, atunci cand cetatenii sai au refuzat intelegerea UE de comert cu Ucraina, acum votantii britanici le-au oferit o bataie de cap in plus.

Statele nordice

Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, si Suedia au avut de foarte mult timp asteptari mari de la Marea Britanie pentru a-si arata capacitatile de lider in interiorul UE.

Conform unor sondaje Danemarca si Suedia vor fi cele mai afectate de Brexit. In acest sens, este foarte posibil ca aceste tari sa-si reafirme locul in UE, dorind o bucata mai mare de reprezentativitate sau sa devina mai vocali, inlocuind astfel Marea Britanie.

Este foarte posibil ca partidele populiste din Danemarca si Suedia sa incerce sa exploateze votul Brexit pentru propriile interese. Un ministru finlandez crede ca Brexit poate fi ,,o cutie a Pandorei".

Citeste si:
Ministru britanic: Vladimir Putin e un „om într-o cușcă pe care...
Ministru britanic: Vladimir...

Mai greu de citit sunt reactiile celor doua tari nordice non-UE, Norvegia si Islanda, dar exista sansa ca acestea sa devina mai vocale pe marginea UE si sa sprijine eforturile de reconstructie a blocului comunitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.