Aproximativ 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt chemati joi la urne, in cadrul unui referendum in care decid soarta Regatului Unit: in sau in afara UE.

UPDATE 14.30: 55% dintre britanici vor in Uniunea Europeana

Un studiu realizat online pentru cotidianul britanic The Independent, ofera un avans de 10 procente taberei pro-UE. Cei care vor vota pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana se ridica la 55% din populatia intervievata, in vreme ce tabara celor care doresc sa paraseasca Uniunea numara doar 45 de procente.

O declaratie din partea cabinetului primului-ministru relateaza faptul ca primele cifre oficiale in privinta votului vor fi facute in jurul orei ,,micului-dejun".

Se preconizeaza cea mai mare participare la vot din ultimele decenii.

Cozile continua si in a doua parte a zilei.

O sectie de votare a fost inchisa si inlocuita cu una mobila, intrucat inundatiile au patruns in incinta.

Cozi la mai multe sectii de votare din Regatul Unit.

Participantii de la Festivalul din Glastonbury indreptandu-se catre sectia de votare.

Primarul Londrei a votat pentru Bremain, spunand ca ,,suntem mai puternici impreuna".


Primul-ministru al Regatului Unit si-a exprimat votul in chestiunea Brexit-ului.


Nimeni nu a primit permisiunea de a realiza exit-poll-uri, din cauza marjei mari de eroare.
Flori in fata ambasadei britanice din Bruxeless, cu care s-a scris "Va rugam, ramaneti!"

Rezultatul final va fi anuntat pe 24 iunie. Premierul David Cameron, cel care a convocat acest referendum, se va adresa apoi natiunii in functie de rezultat.
Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...


Britanicii nu renunta la dreptul lor de a se face auziti, chiar daca au fost loviti de o furtuna naprasnica.

Postarile de pe retelele de socializare sunt impartite, iar acest lucru reflecta exact dorinta Guvernului britanic de a nu avea niciun exit-poll la ora incheierii referendumului.

Potrivit expertilor, in cazul in care 50% plus unul dintre alegatorii veniti joi la urne se pronunta pentru iesirea tarii din UE, parasirea efectiva a blocului comunitar se va produce dupa cel putin doi ani.
Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Marea Britanie va continua in aceasta perioada sa fie sub incidenta tratatelor si reglementarilor comunitare, dar nu va mai participa la procesul decizional, Londra urmand sa negocieze termenii acordului de parasire a Uniunii Europene.

Referendumul nu are caracter obligatoriu din punct de vedere decizional, iar Parlamentul va trebui sa adopte o serie de modificari legislative care ar permite iesirea tarii din UE.


Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca iesirea Marii Britanii din UE, dat fiind ca aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal.

Este insa putin probabil ca membrii Parlamentului sa nu tina cont de votul cetatenilor, pentru ca ar risca pierderea urmatoarelor alegeri legislative.

Citeste si:
Alegeri în Republica Moldova: Toate secțiile de votare interne au...
Alegeri în Republica Moldova:...

"Daca iesim din UE, vom fi responsabili pentru o impartire a Regatului Unit", spune Lord Bilimoria. Acesta de asemenea a spus ca nu este UE de blamat pentru faptul ca preturile la energie sunt uriase, ci, din contra, UE ajuta prin reglementarile pe care le aduce.


O tanara declara ca ii este rusine pentru ca s-a ajuns la referendum, intrucat "poporul britanic a votat deja pentru a fi in UE, asa ca ar trebui sa ramana si la vremuri grele alaturi de Uniune." Un barbat care doreste plecarea spune clar ca un vot pentru a parasi UE este un ,,vot pentru democratie".


O campanie interesanta pentru Bremain vine din Germania, unde Regatul Unit este rugat sa nu plece.
Citeste si:
Adolescenții de peste 16 ani ar putea călători peste hotare fără un...
Adolescenții de peste 16 ani...


Si Polonia s-a alaturat campaniei Bremain cu mesajul #VoteRemain.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.