Britanicii incep sa voteze joi asupra apartenentei lor la Uniunea Europeana, intr-un referendum istoric, cu un rezultat extrem de strans potrivit sondajelor, care va stabili viitorul Marii Britanii si pe cel al Europei.

Dupa o campanie pasionala, centrata asupra imigratiei si prosperitatii economice, un numar-record de cetateni - 46,5 milioane - incep sa voteze la ora 7.00 (9.00, ora Romaniei).

Rezultatul final urmeaza sa fie anuntat vineri dimineata.

Alegatorii sunt chemati sa raspunda la intrebarea "Regatul Unit trebuie sa ramana membru al Uniunii Europene sau sa paraseasca Uniunea Europeana?". Ei aleg intre doua casute de pe buletinul de vot - "sa ramana" sau "sa paraseasca" UE.

Miza este enorma, iar toti liderii europeni au intervenit pentru a-i retine pe britanici, constienti ca plecarea lor face sa planeze amenintarea unei dezintegrari a clubului statelor membre.

In afara de consecintele economice imediate pentru tara - turbulente puternice pe piete si probabila cadere a lirei sterline -, un Brexit ar fi daunator pe termen mai lung, au vertizat toate institutiile internationale, de la FMI si pana la OCDE.

Doua sondaje publicate miercuri creditau cu un usor avans tabara care sustine iesirea din UE sau un Brexit (British Exit), insa un al treilea plasa tabara favorabila ramanerii in UE pe primul loc, declansand un suspans. Casele de pariuri pariau in schimb in mod hotarat pe o ramanere in UE, cu 76% la 24%, relateaza News.ro.

Un eventual Brexit va deschide totodata o perioada de turbulente politice, o plecare probabila a premierului conservator david cameron, care a lansat acest referendum si a condus campania pentru ramanerea in UE.

El ar putea antrena totodata o spargere a regatului Unit, in cazul in care scotienii, eurofili, isi vor pune in aplicare planul de a organiza un nou referendum pe tema independentei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.