Putin sustine ca elementele sistemului antiracheta din Romania au fost ridicate contra unei amenintari iraniene inexistente.

Presedintele Vladimir Putin a sustinut sambata ca scutul antiracheta ridicat in statele europene are potentialul de a fi folosit drept un sistem ofensiv impotriva Rusiei. Mai mult, acesta a precizat ca elemente scutului antiracheta de la Deveselu au fost ridicate cu scuza amenintarii nucleare iraniene, insa amenintarea a devenit inexistenta dupa semnarea acordului nuclear, scrie TASS.

”Nu exista nicio amenintare iraniana, insa constructia sistemului antiracheta din statele europene continua. Am avut dreptate atunci cand am spus ca ne inseala, nu au fost sinceri cu noi atunci cand se refereau la potentiala amenintare nucleara iraniana in timpul ridicarii sistemului antiracheta”, a precizat liderul rus.

De asemenea, Putin a explicat ca americanii vor realiza, intr-o perioada de cativa ani, o racheta cu o raza de actiune mai mare de 500 de kilometri, care va ameninta potentialul nuclear rus.

”Statele Unite refuza sa coopereze cu noi si ne-au respins propunerile. Actioneaza potrivit planului, in ciuda obiectiilor si a propunerilor noastre de cooperare reala. Ati putea sa ma credeti sau nu, dar am propus mai multe variatii de cooperare, insa toate au fost respinse”, a declarat presedintele.

Intre timp, discursul lui Putin a vizat si elementele scutului antiracheta de la Deveselu si motivele pentru care sistemul a fost ridicat de americani.

”Ce ne-au spus in mod constant? Ca trebuie sa ne protejam de amenintarea nucleara iraniana. Unde este amenintarea nucleara iraniana acum? Nu exista”.

Mai mult, presedintele s-a declarat ingrijorat ca o posibila confruntare militara dintre Rusia si SUA va tari lumea intr-o alta dimensiune.

”Oamenii nu simt niciun pericol si asta este alarmant pentru mine. Noi putem sa vedem ca taram lumea intr-o noua dimensiune. Asta este problema. Nu stiu unde va conduce ridicarea scutului antiracheta de la frontierele europene. Insa stiu ca trebuie sa venim cu un raspuns”, a precizat Putin.

Citeste si:
O pensionară din Brăila sună cel puțin o dată pe oră la 112
O pensionară din Brăila sună...

Liderul rus a declarat ca are responsabilitatea de a asigura securitatea propriei tari, dar si echilibrul strategic al intregii lumi.

Anterior, Vladimir Putin a amenintat Romania si Polonia ca pot ajunge in raza de actiune a rachetelor rusesti ca urmare a gazduirii sistemelor antiracheta americane, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.