Directorul CIA John Brennan a anuntat duminica dimineata ca cele 28 de pagini clasificate dintr-un raport al Congresului american cu privire la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 impotriva Statelor Unite urmeaza sa fie publicate si ca ele vor exonera Arabia Saudita de orice responsabilitate, relateaza Reuters si AFP.

Brennan a facut acest anunt intr-un interviu pentru postul saudit de televiziune Al-Arabiya. Raportul respectiv dateaza din 2002.

"Eu cred ca cele 28 de pagini vor fi publicate si sustin aceasta publicare. Toata lumea va vedea dovada faptului ca Guvernul saudit nu avea nimic a face cu acest lucru", a declarat el in acest interviu, subtitrat in araba.

Aceasta sectiune clasificata din raport se afla in centrul unei dispute cu privire la faptul daca americanii vor fi in masura sau nu sa dea in judecata Guvernul saudit, un aliat-cheie al Statelor Unite, pentru a obtine despagubiri.

Senatul american a adoptat pe 17 mai un proiect de lege care permite familiilor victimelor atacurilor de la 11 septembrie sa faca acest lucru, deschizand calea unei confruntari cu Casa Alba, care a amenintat ca-i va opune un vot de veto.

Arabia Saudita dezminte ca a oferit vreo sustinere celor 19 pirati ai aerului, majoritatea sauditi. De asemenea, Riadul se opune cu fermitate proiectului de lege american.

Atacurile de la New York si Washington, revendicate de Al-Qaida, s-au soldat, pe 11 septembrie 2001, cu aproape 3.000 de morti.

In cazul in care proiectul devine lege, sunt vizate tiluri americane in valoare de 750 de miliarde dolari si alte active americane, scrie News.ro.

Brennan a catalogat sectiunea de 28 de pagini drept o "analiza preliminara".

"S-a constatat ulterior, potrivit rezultatelor raportului, ca nu exista nicio legatura intre Guvernul saudit - ca reprezentant al statului, institutie ori oficiali sauditi de rang inalt - si atacurile de la 11 septembrie", a subliniat el.

Biroul Directorului serviciilor nationale americane de informatii (ODNI) revizuieste materialul pentru a stabili daca poate fi declasificat.

Un fost senator american, Bob Graham, fostul copresedinte al anchetei Congresului cu privire la atacurile de la 11 septembrie, a declarat in aprilie ca probabil Casa Alba va lua o decizie in iunie cu privire la publicarea celor 28 de pagini.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Comisia de ancheta cu privire la atacurile teroriste de la 11 septembrie a fost infiintata de catre fostul presedinte George W. Bush si si-a prezentat raportul in 2004.

Brennan a declarat ca in ultimii 15 ani sauditii "au devenit unii dintre cei mai buni parteneri ai nosti in lupta impotriva terorismului", potrivit unui rezumat al interviului postat pe site-ul Al-Arabiya, citat de AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.