Atacul de la Istanbul "nu poate fi iertat", a declarat marti presedintele turc Recep Rayyip Erdogan, care a condamnat carnagiul, relateaza DPA.

"Vom continua fara teama si neobosit lupta impotriva acestor teroristi, pana la sfarsit", a declarat seful statului dupa ce a vizitat la spital persoane ranite in atac.

El a promis ca lupta va continua pana la "Ziua invierii".

"Trebuie sa ne asteptam la acest fel de lucruri de la teroristi, intotdeauna si oriunde, si sa fim pregatiti in consecinta", a declarat Erdogan, care a promis sa "minimizeze" aceasta amenintare.

Seful statului turc a anuntat ca anchete sunt in curs si ca informatii suplimentare urmeaza sa fie disponibile in curand.

Unsprezece persoane, inclusiv sapte politisti, au fost ucise marti intr-un atac cu masina-capcana vizand politia, intr-un cartier istoric din Istanbul, pe care presedintele turc l-a atribuit rebelilor kurzi, relateaza AFP.

"Sapte politisti si patru cetateni si-au pierdut viata intr-un atac cu vehicul-capcana care a avizat politia antirevolta", a declarat guvernatorul celei mai mari metropole din Turcia, Vasip Sahin, in fata presei, la locul atacului.

Atacul, care a avut loc la Beyazit, un sector foarte aglomerat, s-a soldat cu 36 de raniti, dintre care trei se aflau in stare critica, a mai declarat guvernatorul.

Atacul nu a fost revendicat imediat, insa presedintele Recep Tayyip Erdogan l-a atribuit partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Nu este nou (faptul) ca organizatia terorista (cum este numit oficial PKK) isi propaga atacurile in orase", a declarat el pentru jurnalisti dupa ce s-a dus la capataiul ranitilor, la un spital din Istanbul.

"Lupta noastra impotriva terorismului va continua pana la sfarsit, pana la apocalipsa", a dat asigurari cel mai puternic om din Turcia.

Bomba, actionata de la distanta, a explodat la o ora de varf, catre 5.40 GMT (8.40, ora Romaniei), la trecerea unui autobuz la bordul caruia se aflau membri ai politiei antirevolta, potrivit unui oficial.

Citeste si:
Finlanda şi Suedia semnează protocoalele de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia semnează...

Atacul a fost comis in a doua zi a lunii de Ramadan.

Predicatori de la moscheile din vecinatate au indemnat populatia sa evacueze zona, unde a fost detonata controlat o masina suspecta, dupa atac.

Deflagratia violenta a avut loc in apropiere de statia de tramvai Vezneciler, situata in apropiere de principalele destinatii turistice din centrul istoric, intre care si Moscheea Suleymaniya.

Aceasta zona se afla in apropiere de Marele Bazar si de Universitatea din Istanbul.

Examenele au fost amanate in cladire, care a suferit avarii grave.

O moschee din perioada otomana si un camin pentru tinere au fost, de asemenea, avariate.

Suflul exploziei a spart vitrinele magazinelor din zona, iar mai multe masini au fost avariate.

Presedintele francez François Hollande a condamnat "in modul cel mai ferm odiosul atentat terorist" si a transmis condoleante rudelor victimelor.

Citeste si:
O noua explozie in Turcia! Cel putin trei morti si peste 50 de raniti
Turcia: O noua explozie langa...

"A fost ca un seism", a declarat un martor pentru CNN-Turk.

Vehiculul folosit in atac si autobuzul vizat al politiei au fost calcinate in deflagratie, care a fost auzita pe o raza de cativa kilometri.

Turcia se afla de mai multe luni in stare de alerta maxima, din cauza unei serii de atacuri atribuite Statului islamic sau legate de reluarea conflictului kurd, ceea ce a provocat o prabusire a turismului.

Doua atacuri sinucigase care au vizat zone turistice in Istanbul au fost atribuite gruparii Statul islamic. Unul a fost comis pe 19 martie, cand un kamikaze s-a detonat pe o artera comerciala din centrul Istanbului si a omorat patru turisti straini. In ianuarie, un atentat sinucigas, atribuit tot Statului Islamic, a ucis 12 turisti germani in oras, scrie News.ro.

Insa rebelii kurzi, angajati in confruntari sangeroase cu armata, in sud-estul tarii cu populatie majoritar kurda, sunt aratati adesea cu degetul de catre autoritati.

Citeste si:
Un cutremur puternic a zguduit Turcia. Ar urma un seism și la Istanbul
Un cutremur puternic a...

Opt persoane, inclusiv militari, au fost ranite, pe 12 mai, in explozia unei masini-capcana, in apropierea unei cazarmi, in partea asiatica a Istanbului. Atacul a fost revendicat de PKK.

Alte doua atacuri cu masina-capcana au fost comise - in februarie si martie - la Ankara, soldate cu aproximativ 60 de victime. Ele au fost revendicate de Soimii Libertatii din Kurdistan (TAK), o grupare radicala afiliata PKK, care poarta din 1984 un razboi sangeros impotriva statului turc, soldat cu peste 40.000 de morti.

Aviatia turca efectueaza cu regularitate raiduri impotriva bazelor din spatele frontului PKK, situate in nordul Irakului.

Avioane de tip F-16 au vizat, luni seara tarziu, aceste baze, a anuntat Statul Major turc.

Statele Unite si-au avertizat cetatenii, in aprilie, cu privire la "amenintari credibile" de atacuri asupra turistilor la Istanbul si in Antalya (sud).

Citeste si:
Amna și Larisa Udilă, afectate de explozia din Istanbul: „Dumnezeu...
Amna și Larisa Udilă,...

Sectorul turistic turc, care a atins 31,5 miliarde de dolari (27,9 miliarde de euro) in 2015, a fost lovit in plin de acest val de atacuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.