Austria ar trebui sa trateze diferit cetatenii sai si imigrantii din UE in ceea ce priveste accesul la ajutoare sociale, a declarat ministrul austriac de externe intr-un interviu publicat duminica, in care a cerut si ca migrantii care incearca sa intre ilegal in Europa, pe mare, sa nu nu mai aiba dreptul sa depuna cereri de azil si sa fie repatriati automat, relateaza Reuters.

Din punctul de vedere al lui Kurz, principiul liberei circulatii in UE a facut ca cetatenii europeni sa migreze catre tarile cu cel mai generos sistem de ajutoare sociale. El a propus ca Austria sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa caute metode de a trata diferit strainii de cetatenii lor in ceea ce priveste ajutoarele.

„Oricine se urca la bordul unei barci si incearca sa intre ilegal in Europa si-a distrus sansele de a obtine azil in Europa si va fi trimis inapoi”, a declarat seful diplomatiei de la Viena, Sebastian Kurz, in interviul publicat de cotidianul elvetian NZZ am Sonntag.

Kurz, un membru al partidului conservator OVP, a spus ca Australia a dovedit ca este posibila salvarea migrantilor pe mare fara a li se permite automat accesul in tara.

“Exista o tara de la care putem invata, Australia a avut o problema similara. Insa tara a reusit sa decida singura cine poate intra si nu a lasat decizia la latitudinea traficantilor de persoane”, a adaugat ministrul de 29 de ani.

Australia este criticata in mod frecvent de activistii pentru drepturile omului pentru ca plaseaza migrantii interceptati pe mare in tabere de detentie din Papua Noua Guinee si Nauru. De asemenea, autoritatile incearca transferul refugiatilor in tari sarace, precum Cambodgia.

Guvernul de centru austriac a promis actiuni mai dure vizand migratia, dupa ce candidatul extremei-drepte a fost pe punctul de a castiga alegerile prezidentiale in urma cu cateva saptamani. Popularitatea sa a crescut pentru ca electoratul este ingrijorat de cea mai mare criza a migratiei de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Pana la 1.000 de oameni s-au inecat saptamana aceasta incercand sa traverseze Marea Mediterana, in conditiile in care vidul de putere din Libia le permite in continuare traficantilor de persoane sa actioneze fara a fi pedepsiti si sa profite de valurile de oameni disperati care fug de razboi si saracie, relateaza news.ro.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.