Scutul antiracheta american care va fi operational in Polonia nu reprezinta o amenintare la adresa Rusiei, a declarat ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, citat de agentia de stat PAP, raspunzand la avertismentul lui Putin ca Romania si Polonia sunt vizate de rachete ale Rusiei.

Clarificarile date de Waszczykowski, citat duminica de agentia poloneza de stat PAP (informatii preluate de Reuters), vin in contextul in care presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, pe fondul gazduirii elementelor sistemului antiracheta american, considerat o amenintare la adresa Moscovei.

Aflat intr-o vizita de doua zile in Grecia, Putin a reiterat, in cadrul unei conferinte de presa de vineri seara, alaturi de premierul grec, Alexis Tsipras, avertismentul asupra scutului antiracheta din Romania si Polonia, acuzand ca, desi Moscova a solicitat in nenumarate randuri ca va lua masuri represive in caz contrar, Washingtonul si aliatii sai au ignorat aceste avertismente.

"Presedintele Putin trebuie sa stie foarte clar ca scutul antiracheta din Polonia nu are nicio legatura cu securitatea Rusiei. Sistemul este instalat pentru a apara Europa in cazul unui atac cu rachete lansat din Orientul Mijlociu", a declarat Waszykowski intr-un interviu publicat de agentia PAP duminica.

"Cu toate acestea, prezenta militara a Statelor Unite (in Polonia) si a fortelor NATO este o reactie la comportamentul cu adevarat agresiv al autoritatilor ruse, care ne intimideaza. Va fi o prezenta de natura defensiva, nu reprezinta nicio amenintare la adresa Rusiei", a mai explicat ministrul polonez.

Putin nu a specificat vineri ce masuri planuieste Rusia sa ia, dar a insistat ca in acest caz nu Rusia va face prima miscare, ci doar va raspunde actiunilor Washingtonului. "Nu vom actiona pana cand nu vom vedea rachete in zone invecinate cu noi", a mai specificat Putin. Liderul rus a respins argumentul potrivit caruia sistemul antiracheta este necesar pentru a contracara orice ofensiva din partea Iranului, spunand ca nu are niciun sens, deoarece a fost incheiat un acord nuclear in aceasta privinta cu Iranul anul trecut.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice in Romania si Polonia a fost de la inceput o sursa de tensiuni cu Moscova. Rusia considera ca sistemele militare sunt indreptate impotriva sa, desi Alianta Nord-Atlantica a dat asigurari ca sunt vizate capacitatile balistice ale unor tari precum Iranul si Coreea de Nord, scrie MEDIAFAX.

Scutul american antiracheta de la Deveselu a devenit operational pe 12 mai, aflandu-se la 180 de kilometri de Bucuresti, in comuna Deveselu la Baza Militara 99 Deveselu (judetul Olt). El are 24 de interceptoare de tip SM-3 si se activeaza la detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile. Capabilitatea tehnica a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.