Barack Obama a ajuns vineri in Hiroshima, fiind primul presedinte american care viziteaza orasul japonez in timpul mandatului sau, dupa bombardamentele nucleare din 1945 in care au murit 140.000 de persoane.

Obama a ajuns la baza americana din Iwakuni din apropiere, dupa ce a parasit summitul G7.

El a declarat ca vizita sa in Hiroshima este "o marturie despre cum si cele mai dureroase fracturi pot fi reunite", dar a precizat ca nu intentioneaza sa-si prezinte scuzele in fata poporului japonez pentru bombardamentele efectuate de americani in 1945.

Cel putin 140.000 de persoane au murit in atacul nuclear de la Hiroshima de pe 6 august 1945 cand a fost lansata prima bomba nucleara din lume. O a doua bomba nucleara a fost lansata doua zile mai tarziu in Nagasaki, ucigand inca 74.000 de persoane.

Obama a declarat personalului militar de la baza Marinei americane din Iwakuni, situata la circa 40 de kilometri de Hiroshima, ca evenimentul de vineri este "o oportunitate de a aduce omagii in memoria tuturor celor care au murit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial".

"Este o sansa de a ne reafirma angajamentul de a pastra pacea si siguranta in lume, unde armele nucleare nu vor mai fi in curand necesare", a completat liderul american.

El va merge la memorialul victimelor atacului nuclear din Hiroshima si se va intalni cu supravietori, vizita sa starnind reactii diverse printre locuitorii japonezi.

Jimmy Carter a vizitat Hiroshima, dar dupa incheierea mandatului la Casa Alba, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.