Marea Britanie are probabil unul dintre cele mai corupte sisteme economice si financiare din lume, in contextul in care, anual, pe teritoriul britanic exista tranzactii de spalare de bani in valoare de aproape 75 de miliarde de euro, comenteaza ziarul italian La Repubblica.

"Daca ne intrebam care este cea mai corupta tara din lume, raspunsul imediat se va referi la coruptia perceputa. Ne-am gandi imediat la Mexic, la alte tari latino-americane, africane, din Orientul Mijlociu, poate chiar la Italia. In schimb, cea mai corupta tara pare a fi Marea Britanie: nu este vorba de coruptia din administratia publica, din politie, din politica, ci de coruptia din sistemul economic. Sistemul economic britanic este alimentat de coruptie. Iar Guvernul si cetatenii britanici nu isi dau seama de problemele tarii", noteaza La Repubblica.

In anul 2015, Agentia nationala britanica pentru combaterea infractionalitatii (NCA) a publicat un raport care ajungea la urmatoarea concluzie: "In fiecare an, oricare 100 de miliarde de dolari proveniti din activitati ilegale in mod sigur vor ajunge in circuitul legal prin banci din Marea Britanie".

"Activitatile de spalare de bani reprezinta o amenintare pentru economia Marii Britanii si pentru reputatia tarii", avertiza NCA. Dupa acest raport, premierul David Cameron afirma: "Marea Britanie nu trebuie sa devina un paradis fiscal pentru banii murdari din intrega lume".

Conform organizatiilor nonguvernamentale, in Marea Britanie exista anual activitati de spalare de bani in valoare de 57 de miliarde de lire sterline (circa 74 de miliarde de euro), scrie MEDIAFAX.

Un raport elaborat de filiala britanica a Transparency International in 2015 releva ca piata imobiliara londoneza este un refugiu pentru fonduri secrete si ilegale provenind din activitati de tip mafiot.
"Nu s-a mentionat niciun moment cuvantul «mafiot», ci s-a vorbit de «organizatii infractionale». Motivul este simplu: cu exceptia cazurilor rare, in Marea Britanie grupurile mafiote nu se vad, dar se simt. Nu sunt cadavre pe strazi, nici atacuri armate. In Mexic sau Italia, lumea este sigura ca organizatiile mafiote exista, pentru ca sunt cadavre, este sange si se confisca droguri. La Londra, organizatiile mafiote exista, dar pastreaza tacearea, actioneaza din umbra. Nu sunt interesate de mirosul sangelui, ci de cel al banilor", subliniaza La Repubblica.

Citeste si:
Barna: Dancila nu e doamna naiva pe care a folosit-o odiosul Liviu...
Barna: Dancila nu e doamna...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.