Guvernul australian trebuie sa aloce cate 1 miliard de dolari pe an, timp de 10 ani, pentru a reduce poluarea apei si a salva Marea Bariera de Corali de schimbarile climatice, spun oamenii de stiinta.

Potrivit Descopera, rezultatele cercetarilor au demonstrat ca declinul starii recifului este provocat de poluantii din zonele agricole si urbane, pescuitul si schimbarile climatice.

Autorul principal al raportului, Jon Brodie, de la James Cook University a numit cheltuielile curente ca fiind "total inadecvate".

"Aceasta este ultima sansa, iar cheltuielile sunt total inadecvate ... Ori se face ceva in mod corespunzator, ori sa se renunte la recif. E atat de grav", a declarat Jon Brodie.

Brodie si colegul sau Richard Pearson au analizat planurile actuale de gestionare si au evaluat impactul acestora, estimand necesarul pentru a da o sansa recifului de corali in fata schimbarilor climatice. Masurile necesare ar costa 10 miliarde de dolari timp de 10 ani.

”Mai mult de jumatate din partea de nord a Marii Bariere de Corali este moarta sau aproape pe moarte din cauza albirii coralilor, cel mai mare eveniment din istorie”, a declarat presedintele autoritatii Parcului Marin al Marii Bariere de Corali.

Potrivit estimarilor, circa 50 - 60 % din cele 900 de recifurilor din partea de nord a site-ului Patrimoniului Mondial UNESCO vor muri sau au murit deja, scrie MEDIAFAX.

"Este foarte puternica legatura cu incalzirea globala. Partea cea mai afectata este nordul recifului Lizard Island, in largul coastei de nord a Queensland", a declarat Russell Reichelt.

Intinderea si amploarea de albire variaza in recif. Tronsonul cuprins intre Cairns si Mackay este partial decolorat, spun cercetatorii. Recifele de la sud de Mackay au scapat de albire severa, deoarece temperaturile apei acolo au fost mai scazute in timpul verii.

Un studiu publicat de o echipa de oameni de stiinta australieni a constatat ca evenimentul de albire ar fi fost aproape imposibil, fara schimbarile climatice provocate de om.

Cercetatorii au estimat ca temperaturile inregistrate in martie la suprafata marii ar fi fost normale prin 2034.

Citeste si:
Andra, criticată dur din cauza greutății sale. A fost sau afectată...
Andra, criticată dur din...

"Deoarece marile se incalzesc din cauza actiunilor noastre asupra climei, evenimente de albire ce au afectat Marea Bariera de Corali sunt susceptibile de a deveni mai frecvente si mai devastatoare", afirma Andrew King, unul dintre autorii studiului si cercetator in schimbarile climatice extreme de la Universitatea din Melbourne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.