Scuturile americane antiracheta din Europa nu sunt indreptate impotriva cuiva anume, a afirmat, marti, la Craiova, Ambasadorul Republicii Polone in Romania, Marcin Wilczek.

Diplomatul a precizat ca lucrarile de constructie a scutului antiracheta construit de Statele Unite ale Americii in Polonia vor fi finalizate in doi ani.

“Lucrarile sunt in stadiu incipient. Construirea acestei facilitati se va finaliza peste doi ani. Asa cum s-a spus de catre NATO, SUA si Romania, aceste baze nu constituie un pericol si nu sunt indreptate impotriva nimanui. E greu de spus ca este vreo amenintare”, a declarat Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone in Romania.

Scutul antiracheta Aegis american are trei componente, Statele Unite ale Americii semnand protocoale de colaborare cu Romania, Polonia si Turcia.

Scutul din Romania a fost construit la Deveselu si a devenit operational din 12 mai. Acesta are 24 de interceptoare de tip SM-3 si se activeaza la detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile.

Scutul din Polonia va avea o versiune imbunatatita a SM-3, din 2018, iar in Turcia, conform protocolului incheiat cu americanii, ar urma sa fie instalate radare si posibil interceptoare pe navele militare.

Rusia a avertizat in repetate randuri ca aceste scuturi reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii in zona. Imediat dupa inaugurarea scutului de la Deveselu, autoritatile de la Moscova au afirmat ca Rusia va incepe testarea unui nou tip de racheta intercontinentala nucleara care poate distruge suprafete de marimea statului american Texas sau Frantei.

"Situatia geopolitica nu se schimba spre bine. Din pacate, se agraveaza, tinand cont de instalarea unor elemente antibalistice americane in Romania", a declarat presedintele rus Vladimir Putin.

Oficialii Statelor Unite ale Americii au precizat insa ca scutul este unul defensiv, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.