Zeci de extracomunitari din Grecia care urmau sa fie mutati in alte state europene in cadrul sistemului de distribuire stabilit de Comisia Europeana au disparut in momentul in care au aflat ca vor fi trimisi in Romania, afirma surse citate de ziarul Financial Times.

Unul din sapte solicitanti de azil distribuiti prin sistemul stabilit de Comisia Europeana refuza sa fie mutat, releva cifre publicate de Guvernul Greciei.

Dintre cele 1.324 de persoane care urmau sa fie relocate pana acum din Grecia, 191 s-au retras din program si au disparut.

Comisia Europeana a stabilit, in toamna anului trecut, distribuirea a 160.000 de refugiati, pe baza unor cote obligatorii, in tarile membre ale Uniunii Europene.

"Dar planul este afectat de refuzul multor solicitanti de azil de a accepta transferul in state UE mai sarace, precum Bulgaria si Romania", noteaza Financial Times.

Potrivit datelor oficiale anuntate de Grecia, 32 dintre cei 67 de refugiati care urmau sa fie trimisi in Romania s-au retras din programul de relocare. Bulgaria acceptase sa primeasca 47 de solicitanti de azil din Grecia, dar 36 au refuzat sa ajunga pe teritoriul bulgar.

In septembrie 2015, Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata, scrie MEDIAFAX.

Recent, Comisia Europeana a propus un sistem permanent de distribuire a refugiatilor in tarile Uniunii Europene, statele putand refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitand in schimb contributii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria si Cehia au anuntat ca se opun initiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigrantilor pe baza de cote obligatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.